”En gubbe med långt skägg som sitter på ett moln. Nu snackar vi svårt att vara man” är ett av de, något mindre uppmärksammade, inläggen på Limhamns kyrkas twitterkonto. Foto: TT/Foto: Stig-Åke Jönsson/Skärmdump @limhamnskyrka

Limhamns kyrka lämnar Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Limhamns kyrkas tid på Twitter över. När de skrivit om 15-åriga klimatstrejkaren Greta Thunberg som Jesus efterträdare möttes de av kritik och nu meddelar kyrkan att man inte kommer att forsätta. ”Nu lämnar vi arenan” skriver de i ett inlägg signerat församligsherden Jonas Persson.

Sedan april 2014 har Limhamns kyrka delat mer eller mindre uppmärksammade inlägg med sina följare. Under december månad startade de en julkalender med inlägg. Den första luckan var ett inlägg som utsåg Greta Thunberg, den 15-åriga klimatstrejkaren, som Jesus efterträdare – en tweet som väckte reaktioner

”Tack för att du tar oss på allvar men ibland kan det också hända att vi tweetar allvarligt och på samma gång med glimten i ögat.”  svarade de då på ett av de kritiska inläggen.

Tackar sina följare

På torsdagen meddelade kyrkan, genom ett inlägg, att man nu lämnar plattformen.

”Kära twitter,

Har vi sårat någon ber vi om ursäkt, det har aldrig varit vår mening. Vår mening har varit att på vårt sätt tala om Jesus Kristus. Nu lämnar vi arenan. Tack för engagemang, glädje och debatt. Gud välsigne er!”

Inlägget är signerat församlingsherde Jonas Persson som för SVT Nyheter bekräftar att man kommer att sluta twittra men vill i övrigt inte kommentera beslutet.

”Hoppas ni kommer åter”

En av de som beklagat beslutet är socialminister Annika Strandhäll som i twitter-tråden bland annat skriver:

”Om mångfalden av röster låter sig hatas/hotas bort kommer snart alla viktiga sociala forum och medier domineras av ganska enahanda och inte sällan negativ krafter. Jag hoppas att ni kommer åter.”

Flera andra följare skriver att de vill att kyrkan ska fortsätta:

”Bästa vattenhålet på hela Twitter. Ompröva beslutet, för Guds skull.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer