Under en exkursion på Österlen får eleverna besöka ett gammalt stenbrott i Simrishamn och alunbruket i Andrarum. Foto: Kenneth Sundin

Så ska universitetet locka studenter från studieovana miljöer

Uppdaterad
Publicerad

Lunds universitet har färre studenter med icke-akademisk bakgrund än andra universitet. Nu försöker den naturvetenskapliga fakulteten göra något åt saken. Tillsammans med Hvilans folkhögskola i Åkarp arrangerar man bland annat laborationer, studiebesök och exkursioner för att försöka få elever intresserade av universitetstudier.

En av inriktningarna på Hvilans folkhögskola är att ge elever behörighet i matematik, kemi, fysik och biologi motsvarande gymnasieskolans naturvetenskapliga linje. Rekryteringen till skolan görs med viss inriktning på att försöka få med elever med icke-akademisk bakgrund.

– Vi ger möjligheter för folk som inte kommer från akademikermiljö eller kanske inte har växt upp i Sverige att få behörighet till universitetsstudier. Det kan också gälla elever som gått gymnasiet, men ändrat sig och vill läsa på en linje de inte kvalificerat sig till, säger Johan Aldenius. lärare på Hvilans folkhögskola.

Burlöv

Lund ligger under rikssnitt

Vi träffar en grupp elever som är på en exkursion på Österlen. Den leds av Mikael Calner, professor i geologi vid Lunds universitet. Han har själv varit elev på Hvilan.

– Universitetet ska ju spegla samhället i stort, och det gör vi inte idag. Lund ligger under riksgenomsnittet. Bara 30 procent kommer från studieovana miljöer. Malmö har 40 procent och Kristianstad nästan 50, säger han.

”Detta var helt fantastiskt”

Eleverna besöker ett gammalt stenbrott i Simrishamn och alunbruket i Andrarum. Eleverna visar stort intresse, och några säger sig överväga att satsa på geologi.

– Jag gillar allt som man kan undersöka med mikroskop, så jag skulle mycket väl kunna tänka mig att studera det här, säger Amina Ameri.

– Vi provar på många olika saker och det är lite svårt att bestämma sig nu, men detta var helt fantastiskt, så geologi är absolut med på listan, säger Mustafa Polat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Burlöv

Mer i ämnet