Foto: Linda Fridh/SVT

Luther och påven sida vid sida i Lund

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av påve Franciskus lundabesök förra hösten och i samband med firandet av reformationens 500-års jubileum, står nu konstnären Johan Falkmans två byster av Luther och påven klara. Två meter höga och två ton tunga ska de vaka intill domkyrkan i Lund.

De två bysterna av ölandssten och brons sätts på plats med hjälp av en lyftkran på Kapitelhusets innergård alldeles bakom domkyrkan i Lund. Skulpturerna bekostas av en privat donation och väger drygt två ton var.

– Jag tyckte att skådespelaren Johan Rabéus passade som Luther, så han har suttit modell för mig i en vecka i Malmö. Det är något med Johans utseende som stämmer med Luther, säger konstnären Johan Falkman.

Påven besöker Skåne
Konstnären Johan Falkman har skulpterat Luther efter skådespelaren Johan Rabéus som modell. Foto: Linda Fridh/SVT

Påve Franciskus däremot, har han skulpterat med hjälp av ett femtiotal fotografier av påven och ett antal filmade intervjuer.

– Påven har fått en jättestor mitra, en slags biskopsmössa, och Luther har fått sin klassiska doktorshatt. Temat är från konflikt till gemenskap.

Fotografier och filmer har fått utgöra modell för skulpterandet av påve Franciskus. Foto: Linda Fridh/SVT

Allvarets beskyddande byster

Med bysten av Luther vill konstnären betona Luthers betydelse för mänskligheten i stort.

– Jag har gjort en visionär Luther. Bysten är en symbol snarare än ett personporträtt. Visionen handlar om att vi människor som kollektiv har en förpliktelse att ta vårt liv på allvar och göra något meningsfullt av det. Jag ser Luther som en beskyddare av det värdet, säger Johan Falkman och fortsätter:

– Påven är en fredens man. Han vill överbrygga motsättningar mellan människor och trosuppfattningar. Han är en underbar brandfackla för gemenskap i vår splittrade värld.

Temat för bysterna är från konflikt till gemenskap. Foto: Linda Fridh/SVT

Kvinnan bakom männen

– Det är en dröm att få göra detta och få se påven och Luther komma på plats bredvid varandra. Det hade varit otänkbart bara för tio år sedan, säger Johan Falkman.

Arbetet med bysterna påbörjade han för precis ett år sedan, samma dag som hans mamma gick bort.

Finns din mamma i de två skulpturerna?

– I allra högsta grad. Båda skulpturerna bottnar i en kvinnas död och i den kraften som kommer från min egen mamma.

Ett scenkonstverk vid skulpturerna kommer framföras av skådespelarna Johan Rabéus och Hans-Peter Ed i mars i Lund. Den offentliga invigningen av skulpturerna äger rum den 15 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Skåne

Mer i ämnet