I Malmö tingsrätt var 44-åringen på måndagen ångerfull: – Jag ber om ursäkt till alla målsägande som är på plats, sa han. Foto: Förundersökningen

Misstänkte bombmannen i rätten: ”Jag ber om ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen återupptogs rättegången mot den 44-årige mannen som tog sig in på Malmö C och skrek att han hade bomber och skjutvapen. 44-åringen var ångerfull: – Jag ber om ursäkt till alla målsägande som är på plats.

Förhandlingen i Malmö tingsrätt startade klockan 9. Åklagaren yrkade på att 44-åringen ska utvisas och förbjudas att vistas i landet på livstid.

Hans försvarare bestrider detta, även om domstolen kommer fram till att den misstänkte blir dömd.

När 44-åringen för första gången hördes i rätten strax efter klockan 10, började han med att be om ursäkt till alla målsägande i rättssalen.

– Jag inser att min gärning har påverkat dem, efter att jag har hört deras berättelse, sa han.

44-åringen konstaterade att han aldrig tidigare blivit dömd för något.

”Jag är ledsen”

– Jag har haft ett normalt liv innan detta hände. Jag har varit i Sverige i ett år. Hade jobb och kunde aldrig tänka mig att detta skulle hända. Jag är ledsen, sa mannen.

Han berättade hur han stax före incidenten på centralen återvänt till Malmö efter en resa utomlands.

– Jag kom från ett bröllop och var sjuk i feber. Det var en stressig tid. Några dagar tidigare separerade jag ifrån min flickvän.

44-åringen bestämde att han skulle åka till sin bror för att där försöka bli frisk och lugna ner sig. På Malmö central, bland allt folk, greps han av panik och började skrika.

”Förföljd av en grupp”

– Jag trodde att någon hade för avsikt att fånga mig. Jag trodde det var en grupp som följde mig, men jag vet inte varför.

Enligt 44-åringen var han inte våldsam, när två ordningsvakter kom fram och försökte lugna ner honom.

–  Då kom polisen. Jag förstod det i och med att de riktade pistolerna mot mig. De började skrika på svenska och jag förstår inte svenska. Sen började de skjuta.

44-åringen träffades i benen och trillade.

Suddiga minnesbilder

– Jag kommer inte ihåg allt och det är suddigt för mig, sa han i rätten.

Under första rättegångsdagen, i torsdags, berättade målsägarna hur de upplevde händelsen.

– När vi kommer fram till mannen säger vi hej till honom. Då svarar han med att säga att han har en pistol och en bomb och att han kommer att spränga och skjuta oss. Jag och min kollega tänker då att det är bättre att vi är med mannen, för hellre att två personer dör än femtio, sa en av ordningsvakterna som var först på platsen.

Åklagaren frågade i rätten om 44-åringen mindes detta:

– Jag minns att jag pratade med personen men inte vad jag sa.

Varför gav du inte upp när polisen kom?

Jag förstod inte vad de ville. Hade jag förstått hade jag gjort som de sa.

Mådde inte bra

Den misstänkte bombmannen sa att han nu efteråt sett filmen och förstår varför allt hände. Detta var första gången som han fick ge sin version av händelsen.

– Han förnekar i stort inte omständigheterna eller händelseförloppet, men han bestrider ansvar. Han hade inte som uppsåt att skrämma någon, sa hans försvarsadvokat Soroush Shahram i torsdags.

Thomas Olvmyr, åklagare i målet, menade under torsdagens rättegång att mannen inte mådde bra när händelsen inträffade.

– Vad jag förstår mådde mannen inte bra, men man får inte bete sig hur som helst för det, sa Thomas Olvmyr till SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man skjuten på Malmö C

Mer i ämnet