– Vi förordar resfria möten, säger Ann Peter, ”travel manager” i Malmö stad. Foto: TT och Malmö stad

Malmö och Helsingborg sparar tiotals miljoner i resekostnader

Uppdaterad
Publicerad

Företag och myndigheter har dragit ned på resor under coronapandemin. Skånes största kommuner, Malmö och Helsingborg, har tillsammans minskat resekostnaderna från 31 till sju miljoner kronor.

SVT Nyheter Skåne har begärt ut kostnader för resor och hotell i Malmö och Helsingborg under coronapandemin.

Totalt har kostnaderna i Helsingborgs stad minskat från 10,4 till 3,4 miljoner kronor om man jämför perioden mars till oktober 2019 med samma tid 2020. Det handlar om kostnader för hotell, flyg, tågresor och bilersättningar.

Coronavirus i Skåne

I Malmö stad har kostnaderna för resor minskat ännu mer, även om siffrorna inte är helt jämförbara med Helsingborgs. På grund av byte av reseleverantör för tjänsteresor i Malmö har SVT fått ta del av perioden januari till och med oktober för 2020 och januari till 19 november för 2019.

Totalt har Malmös resekostnader, inklusive hotell, minskat från 20,5 miljoner till 3,4 miljoner kronor under tidsperioden.

Ny resepolicy på gång

Malmö stad ska inom kort besluta om en ny mötes- och resepolicy. Det finns också förslag om förmånscykel och klimatväxling som innebär att det kostar extra för en avdelning om personalen flyger eller kör privat bil i tjänsten. Digitala möten ska vara första alternativet av klimatskäl.

Pandemin har gett arbetet med den nya resepolicyn en skjuts och ändrat beteenden. Nu ska det bli slut på flygresor till Stockholm för Malmö stads personal.

– Vi förordar resfria möten. I den mån det inte fungerar ska man åka tåg till Stockholm. Vid lokala förflyttningar är det gång, cykel eller kollektivtrafik, säger Ann Peter, ”travel manager” i Malmö stad.

För att man ska få köra privat bil i tjänsten behövs särskilt tillstånd.

Tror du att kommunerna någonsin kommer tillbaka till ett resande som tidigare?

Nej, det tror jag inte. Det har varit mycket negativt med pandemin, men vår kunskap om digitala möten har ökat dramatiskt. Vi har tvingats lära oss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet