Foto: Johan Dernelius

Så hjälper Malmö stad de vräkta romerna

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen erbjuder evakueringsboenden och bussbiljetter hem, och stöttar även romerna på plats i Rumänien.

Malmö stad erbjuder ett evakueringsboende under fem nätter.

– Det rymmer 50 personer. Men tidigare har det inte varit någon anstormning dit, säger Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor i Malmö, till TT.

Migrantlägret i Malmö

Polisen vill inte uppge om någon insats från deras sida är planerad.

– Vi har fått en handräckningsbegäran från kommunen, det är deras ärende. Där är en tidsfrist som går ut klockan 16 i dag och vi har inget uppdrag innan dess. Sedan får vi se om vi behövs, sager Lars Förstell, Skånepolisens informationsdirektör, till SVT Nyheter Skåne.

Hjälp i Rumänien

Malmö kommun försöker också etablera hjälp i romernas hembyar i Rumänien.

– Problemet är att Rumänien diskriminerar delar av sin befolkning. Vi från Malmö stad har varit i de delar av Rumänien som de här EU-migranterna kommer från, och försöker etablera stöd på plats där, säger Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor i Malmö, till TT på söndagen.

Malmö är bra på att söka EU-stöd, berättar hon, och därför har pengar sökts därifrån för att hjälpa.

– Vi har också ett romskt informations- och kunskapscenter i Malmö, och det har kommit väldigt långt. Det kommer delegationer från hela Europa för att titta på det, säger hon.

Inga bensinpengar

Dessutom ger kommunen bidrag till hemresan. Men inte bensinpengar eller färjebiljetter för bilarna som tillhör EU-migranterna i Sorgenfri.

– Det är bussbiljetter vi ger. Vi kan inte bidra med pengar till bensin, eftersom bilarna där har körbud, det har vi kontrollerat. Det skulle bli konstigt om vi bidrog till att bilar som inte är trafiksäkra körs, säger hon.

Om EU-migranterna flyttar sitt läger till en annan plats så måste kommunen stoppa det, förklarar hon.

– Men frivilligorganisationerna kan hjälpa till hur mycket som helst. Fast vi i kommunen har våra begränsningar, vi måste följa de legala reglerna, säger hon.

Stor brandfara

Situationen är mycket olycklig, tycker hon.

– Den största faran i lägret är brand. De har byggt tälten och husen av presenningar, och de eldar inne och mellan husen. Det är en jättestor brandrisk, säger Carina Nilsson.

Enligt organisationen Nätverket för romers rättigheter, som utan framgång överklagat kommunens beslut, har de boende själva beslutat att ända in i det sista protestera mot avhysningen, enligt TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet