Mammaupproret kräver åtgärder: ”Det är som taget ur en hemsk film”

Uppdaterad
Publicerad

– Det här är fruktansvärt, vi saknar ord, nu händer det igen. Det är som taget ur en hemsk film, säger Mariam Bagher som startade facebookgruppen Mammaupproret i Malmö efter mordet på 31-åriga Karolin Hakim som sköts till döds på Ribersborg i augusti.

När Karolin Hakim mördades bar hon sitt barn i famnen och Mammaupproret engagerade sig genom att anordna en manifestation och träffa Malmö stads politiker för att diskutera åtgärdsprogram mot kriminaliteten i staden.

– Jag är jättesorgen över vad som har hänt, men samtidigt känner jag inte förvåning, det har inte gjorts tillräckligt. Det är detta ett bevis på, säger Sophie Jonsson, som också engagerar sig i MammaUpproret.

– Nu har de haft nästan tre månader på sig sedan Karolin Hakims död. Det händer igen och man blir helt mållös. De sitter där och diskuterar, men inget händer. Vad är det som krävs, hur många liv krävs det för att politiker ska agera idag, säger Mariam Bagher.

Insatser mot droganvändning

Mammaupproret kräver handling och vid polisens presskonferens idag närvarade Malmö stads trygghets- och säkerhetsdirektör Per-Erik Ebbeståhl. Han berättade att kommunen bland annat ska arbeta med normbildande insatser bland unga för att motverka droganvändningen.

– Det vi behöver jobba aktivt med här och nu i vissa områden är att arbeta med socialtjänsten och socialarbetare för unga och finnas ute i de här miljöerna. Men det långsiktliga arbetet är de grundläggande faktorerna, att ha en fungerande skola så att vi får ut unga med godkända betyg. Det är den starkaste skyddsfaktorn när det gäller brottslighet bland unga, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Bildar förening för att hjälpa mammor

Mammaupproret har nyligen bildat föreningen MUM – Mamma Utopia Malmö – för att kunna jobba vidare med att stötta mammor i staden när den här typen av händelser äger rum.

– Det är en paraplyförening där vi vill sammankoppla olika problem som mammor kan känna i samhället, om mammor behöver hjälp med sitt barn, säger Mariam Bagher.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet