”Man vill komma åt rättsväsendet”

Uppdaterad
Publicerad

Att nattens bombdåd är riktat mot just Rättscentrum är enligt tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem en tydlig signal från den undre världen.

– Man vill komma åt rättsväsendet. Man vill ha den här skrämseleffekten, säger Sven-Erik Alhem som under många år arbetade som överåklagare och har närmare 40 års erfarenhet från rättsväsendet.

Han tror att sprängningen kommer att få effekter för hur flera myndigheter arbetar med sin egen säkerhet. Han ifrågasätter också om man i framtiden kommer att kunna ha liknande anläggningar som Rättscentrum i närheten av bostadsområden.

Sprängning vid Rättscentrum

– Jag tror också att man kommer att få se svårigheter att komma in i polishus framöver.

Närmare 20 sprängningar har inträffat i Malmö bara i år. Sven-Erik Alhem menar att den utredning som polisen nu har framför sig är av stor symbolisk betydelse.

– Min första tanke var att måtte de här gangstrarna åka fast så att man kan rannsaka dem i en öppen förhandling. Och på den vägen visa att myndigheterna har behållit sin maktposition, säger Sven-Erik Alhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängning vid Rättscentrum

Mer i ämnet