Erica Tengblad har engagerat sig i stödet till afghaner som har konverterat. En av dem som hotas av avvisning är Hossin Rezzai Foto: Hans Larsson/Martin Tengblad

Manifestation till stöd för afghaner som konverterat

Publicerad

Ett hundratal personer samlades på Stora torg i Kristianstad på söndagskvällen för att visa sitt stöd för afghaner som har konverterat till kristendom men ändå hotas av avvisning. På liknande sätt hölls bönestunder i kyrkor runt om i landet.

Över hela landet pågår protesterna mot att Sverige avvisar afghaner som konverterat till kristendom. På Stora Torg i Kristianstad höll tre kyrkor på söndagskvällen en ljusmanifestation till stöd för ett dussintal konvertiter i de egna församlingarna. Samtliga fruktar för sina liv om de tvingas återvända till Afghanistan.

En av de avvsiningshotade är Hossin Rezzai, medlem i Betaniakyrkan i Tollarp.

– Jag kan inte leva i Afghanistan, det är jättefarligt för mig. De kommer att döda mig eftersom jag konverterat till kristendomen, säger Hossin till SVT Nyheter.

Manifestationen samlade ett 100-tal deltagare och arrangerades av Betaniakyrkan i Tollarp,  Östermalmskyrkan i Kristianstad och Åhus frikyrka.

– Vi tänker överklaga avvisningsbeslutet mot Hossin. Vi tycker det är fel att Migrationsverket inte litar på människor i denna mycket utsatta grupp när de berättar att de lämnat islam för kristendomen. Genom att göra det har de brutit mot afghansk lag och riskerar svåra repressalier, säger Erica Tengblad, aktiv i Betaniakyrkan och en av initiativtagarna till manifestationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kristianstad

Mer i ämnet