Blommor och ljus utanför villan i Skivarp där tre män avled. Foto: Bernard Mikulic

Männen i Skivarp dog av kolmonoxidförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått provsvaren från den rättsmedicinska undersökningen av de tre män som hittades döda i en villa i Skivarp. Resultaten visar att männen dog av kolmonoxidförgiftning. Åklagaren lägger därmed ned brottsutredningen i ärendet om dödsfallen.

De tre männen hittades döda i villan fredagen den 10 februari. Det var först mycket oklart vad som hänt och polisen var förtegen kring omständigheterna runt händelsen.

Senare samma dag informerade polisen att det inledningsvis inte fanns någon misstanke om brott.

Tre män döda i Skivarp

En uppfattning som ändrades lördagen efter då polisen meddelade att en man anhållits skäligen misstänkt för att ha mördat personerna i villan. Varför mannen anhölls ville polisen inte lämna uppgifter om.

Tre personer hittades på fredagen döda i en villa i Skivarp i Skurups kommun. Foto: Mikael Nilsson

Dog av kolmonoxidförgiftning

Nu är resultatet från den rättsmedicinska undersökning som polisen väntat på klart. Undersökningen visar att de tre männen dog av kolmonoxidförgiftning till följd av en defekt värmepanna i bostaden. Enligt provresultaten hade de tre männen höga halter av den giftiga gasen i sig.

– Vi fick det klart genom att rättsläkaren redovisade resultaten av blodproverna och den andra proverna på personerna, säger chefsåklagare Pernilla Åström vid Södra Skånes åklagarkammare.

Hon berättar att brottsutredningen hela tiden jobbat efter flera tänkbara dödsorsaker, där kolmonoxidförgiftning var en.

– Men då kunde vi inte veta säkert att det var orsaken, säger Pernilla Åström.

Nu innebär den rättmedicinska utredningens resultat att polisen lägger ner förundersökningen mot den man som tidigare anhållits misstänkt för mord.

– Det finns inte några höga halter av alkohol eller andra droger i kropparna. Det är bara kolmonoxid och det är det som är dödsorsaken.

Enligt åklagaren finns det inte heller några tecken på att kropparna har utsatts för våld.

Foto: SVT

Läckage av rökgaser

Efter dödsfallen gick polisen igenom villans värmepanna och lät sotare undersöka skorstenen. Mellan värmepannan och skorstenen upptäcktes ett läckage som orsakade att kolmonoxid läckte ut i huset. Gasen blev dödlig för de tre männen.

I utredningen av händelsen har polisen även fokuserat på en flaska som har hittats. Innehållet i flaskan ska analyseras vidare. Men det kommer inte att påverka den nedlagda brottsutredningen, enligt åklagaren.

– Det finns en person som kände obehag efter att ha druckit ur flaskan. Polisen ska, mest för hans skull se om han fått i sig något som inte är bra. Men de symptom han har uppgett stämmer med det som gäller för kolmonoxidförgiftning, så det är den troliga förklaringen till hans upplevelse. Han har mest haft en väldig tur, säger Pernilla Åström.

En misstänkt för stöld i villan

Drygt en vecka efter att dödsfallen i villan upptäcktes, grep polisen en 25-årig man i samband med en trafikolycka i Blekinge. Mannen sprang från olycksplatsen men greps kort därefter.

Bilen som 25-åringen färdats i var stulen från uppfarten till den avspärrade villan i Skivarp. Mannen anhölls sedan av polisen i Ystad, men är nu släppt.

Han är misstänkt för grov stöld genom inbrott i villa, överträdelse av myndighetsbud, tillgrepp av fortskaffningsmedel, drograttfylleri, smitning från trafikolycka och grov, olovlig körning.

– Det har tidigare varit inbrott i villan och det finns spår som ska analyseras vidare av polisen. Men vi har inga skäl att se något samband mellan det här och dödsfallen, säger åklagaren.

Mannen förnekar brott och polisens utredning av de brottsmisstankarna kommer att fortsätta.

– Det är nog så illa att man utnyttjat läget att huset är tomt och att bilarna står synliga utanför, säger Pernilla Åström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tre män döda i Skivarp

Mer i ämnet