Nya forskningsresultat om dyngbaggen – månsken hjälper den att hitta

Månskenet hjälper dyngbaggen

Uppdaterad
Publicerad

Dyngbaggen är det enda nattdjuret som kan navigera med hjälp av månsken även om ljuset är svagt och störs av konstgjort ljus i städer. Det visar ny forskning från Lunds universitet.

Forskargruppen i Lund har uppmärksammats över hela världen för sina studier av den charmiga afrikanska dyngbaggen. 2013 tilldelades de IG Nobelpriset för sina rön. Sedan dess har nyheterna om den lilla skalbaggen kommit duggande med jämna mellanrum.

Den här gången handlar det om dyngbaggens relation till månen.

Undersökningar visar att skalbaggarna kan vara tillräckligt ljuskänsliga för att navigera i en stad med allt ljus som finns där, om det är fullmåne.

– Men de klarar inte av samma sak när månen är ny, halv eller i nedan, säger James Foster, forskare vid biologiska institutionen i Lund.

Han har undersökt hur svag ljussignalen kan vara för att dyngbaggar ska kunna rulla sin dyngboll i en rak linje över den afrikanska savannen mitt i natten.

I experiment har forskarna visat att dyngbaggarna är mycket känsligare för polariserat ljus än dagaktiva insekter.

– De navigerar lika bra på natten som bin gör på dagen, bin använder sig ju också av polariserat ljus, säger Marie Dacke, professor vid biologiska institutionen i Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.