Maya går på Prästamosseskolan i Skurup där hon är en av ett tjugotal elever som bär slöja. Foto: Ebba Torstensson/SVT

Maya tänker behålla slöjan – även om slöjförbud blir verklighet i Skurup

Uppdaterad
Publicerad

Maya, 15 år och från Skurup, hade aldrig tidigare använt slöja innan det beslutades om ett slöjförbud. Då tog hon på sig slöjan i protest och hon tänker inte ta av den även om förbudet kommer bli verklighet.

– Jag tror ingen kommer att ta av den. Det är religionsfrihet, säger hon.

Till en början ifrågasatte många varför hon började använda slöja och hon fick kommentarer som: ”du borde ta av dig slöjan”. 

– Innan kunde de kolla snett på mig men sen började de prata om mig och peka. Jag hade vänner som slutade prata med mig, men det var ju inga riktiga vänner då.

Maya berättar att det inte pratas lika mycket om det i skolan nu. Hon får inte heller kommentarer lika ofta om sitt slöjbärande som i våras, men hennes gamla vänner har inte kommit tillbaka.

– Det är jobbigt för jag träffar dem varje dag och så pratar vi inte alls längre, säger hon.

Prästamossekolans rektor Cecilia Hansson kan inte uttala sig om enskilda fall men menar att det är nolltolerans mot alla typer av kränkningar och diskriminering.

– Det är svårt att svara på om vi får reda på allt som händer, men utsätts någon för kränkning eller diskriminering och det kommer till vår kännedom sätter vi direkt in åtgärder, säger hon.

Slöjförbud eller inte – sjalen blir kvar

Om drygt en månad kan förvaltningsrätten vara klar med utredningen om Skurups kommun får, enligt lag, genomföra ett slöjförbud eller inte.

– Det känns ju jättebra att det inte har blivit något än men jag tror att det kanske kommer bli av ändå, säger Maya.

Men blir det slöjförbud måste du väl ändå följa reglerna?

– Jag kommer inte göra det. Men tvingar de mig så tar jag väl på mig en sjal eller kanske en mössa.

Hör Maya själv berätta om hur det är att bära slöja i Skurup.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.