Maya, 15, och Lana, 11, började bära slöja efter att de fick höra om beslutet om slöjförbud i Skurups skolor. Foto: Andreas Irebring

De tog på sig slöja i protest mot slöjförbudet i Skurup

Publicerad

Efter beslutet om slöjförbud i Skurups skolor började Maya, 15, och Lana, 11, bära slöja. De vill stå upp för allas rätt att klä sig som de vill och uttrycka sin religion.

– Jag vill visa för min mamma och min moster att alla är lika mycket värda. Att visa dem att ”jag står med er”, säger Lana, 11 år.

Några tog avstånd

Sedan Maya började bära slöja har vissa klasskompisar gett henne kommentarer och några har tagit avstånd.

– Det var en i min klass som sade att jag skulle ta av mig slöjan. Jag sa ”du kan ta av dig din mössa också”. Det är likadant, säger Maya, 15 år.

SD lämnade in motion

Politiska ledningen i Skurup motiverar slöjförbudet med att det bidrar till ökad jämlikhet. I motionen, som SD lämnade in i våras, beskriver de slöjan som en del av ett patriarkalt förtryck.

Men 11-åriga Lana tycker inte att någon politiker ska få bestämma vad man får ha på sig.

– Om jag kommer fram till någon och säger att du får inte ha på dig glasögon, tror jag inte att de blir sa glada, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.