Högstadieeleven Amena tycker inte att ett slöjförbud är rätt väg att gå. Till höger Lars Nyström (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i Skurup. Foto: SVT

SD-politikern om att fler bär slöja: ”Kan vara påtryckningar från föräldrarna”

Publicerad

Kommunpolitikern Lars Nyström (SD) tror att eleverna som bär slöja i protest kan ha blivit påverkade av sina föräldrar. Men 15-åriga Maya mötte tvärtom motstånd från familjen när hon beslutade sig för att börja bära slöja.

Beslutet om ett slöjförbud i Skurups skolor ledde till att antalet elever som bär hijab gick från runt fem till 20.

– Det kan ju ha varit genom påtryckningar från föräldrar som sett inslagen i media, och då tycker att eleverna ska bära slöja, säger Lars Nyström (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i Skurup.

”Stolta över valet”

Maya, som går i åttan, mötte tvärtom motstånd från familjen när hon berättade att hon tänkte börja bära slöja.

– De ville inte att jag skulle ha på mig slöja, för de vet att jag skulle börja bråka med folk om jag har på mig den. Ändå var de stolta över mitt val, säger Maya, som går på en skola i Skurup.

”Borde fråga barnen”

Niondeklassaren Amena har burit slöja i tre år. Sedan beslutet om slöjförbud har hon varit aktiv i protesterna mot slöjförbudet. Hon anser att det är konstigt att politikerna fattar ett beslut över elevernas huvud som rör dem.

– De borde fråga oss om vi blir tvingade eller inte eftersom beslutet landar på oss. Det är dumt att de inte har pratat med barn som bär hijab, säger Amena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.