Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan-Åke Nilsson, professor i djurens ekologi, har hört sången från både talgoxar och koltrastar. Foto: Hasse Holmberg /TT/SVT

Milda vintern får fåglarna att sjunga

Uppdaterad
Publicerad

Det milda vädret gör att fler fåglar väljer att tillbringa vintern i Skåne. Istället för att flyga tusentals mil söderut frossar de i bokollon och insekter.

Vanligtvis beger sig en stor del av Skånes fågelpopulation söderut över vintern. Men den varma vintern har gjort att småfåglarna har vad de behöver här.

– Överlevnaden är mycket bättre när det är så här varmt. Så antalet fåglar blir fler under vintern och även fram i vår, säger Jan-Åke Nilsson, professor i djurens ekologi vid Lunds universitet.

Bland de som har valt att stanna finns rödhakar, blåmesar och gärdsmyg. Det senaste året har bland annat bokarna burit mycket frukt, vilket är ännu en anledning till att småfåglarna blir kvar i Sverige.

– Det är en balansgång. Om det blir lite kallare så att det blir tö och frost om vartannat då blir det besvärligt. Då fryser alla små grenar in i pansaris och det blir jättesvårt för dem att hitta föda, säger Jan-Åke Nilsson.

Sjunger ovanligt tidigt

Jan-Åke Nilsson har noterat att både talgoxar och koltrastar sjungit tidigt i år, vilket också kan ses som en effekt av värmen.

– Sången betyder att hanarna visar att ”här finns jag och här är mitt revir”, säger han.

Fåglarna sprider ut sig mer i egna revir när det är varmare och går ihop i flockar vid lägre temperaturer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet