En get har hittats död utanför Osby och länsstyrelsen misstänker att ett vargangrepp skett. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT

Misstänkt vargangrepp utanför Osby – första på över ett år

Uppdaterad
Publicerad

Inga vargangrepp på tamdjur har rapporterats in till länsstyrelsen under det senaste året. Men i helgen var det dags igen. En get hittades död utanför Osby och länsstyrelsen misstänker att en vandringsvarg ligger bakom.

Länsstyrelsen var under lördagen på plats och gjorde bedömningen att det sannolikt var en varg som angripit geten. Angreppet ska ha skett någon gång mellan fredag kväll och lördag morgon.

– Vi kan inte säga vilken individ det är som gjort angreppet, men det har synts en vandringsvarg i området. Det rör sig troligen om den, säger David Börjesson som är vilthandläggare på länsstyrelsen.

En varg har även synts till runt Immeln senare under lördagen.

Så det är ingen av vargarna i reviret?

– Nej, det finns inget som tyder på det. Vi har inga spår eller observationer som indikerar att vargarna i reviret har rört sig norr om E22 och Kristianstad. Men vi kan så klart inte utesluta det, säger David Börjesson.

Inga vargangrepp på tamdjur i Skåne har rapporterats in till länsstyrelsen under det senaste året. Sedan det skånska vargreviret bildades förra året har de levt främst på dovhjort.

Uppmaningen: ”Öka tillsynen”

David Börjesson uppmanar tamdjursägare att hålla koll på sina djur.

– Det är bra om möjligt att öka tillsynen på sina tamdjur och om möjligt se över stängslingen för att se om man kan förbättra den, säger han.

I torsdags morse såg Ann-Marie i Visseltofta en varg utanför fönstret – troligtvis samma varg som nu attackerat en get, misstänker länsstyrelsen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Marie Olsson filmade vargen lufsa utanför sovrumsfönstret. Foto: Ann-Marie Olsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargen i Skåne

Mer i ämnet