Foto: Mikael Nilsson

Mordmisstänkt tidigare anhållen för hustrumisshandel

Uppdaterad
Publicerad

Den man, i 40-årsåldern, som misstänks för mordet i ett p-hus i Lund anhölls för mindre än två veckor sedan för misshandel av sin fru, skriver Aftonbladet.

Mannen greps men efter tre dagar la åklagaren ner förundersökningen, enligt Aftonbladet.

Mannen greps den 10 april för fyra fall av misshandel av familjemedlemmar, däribland hustrun.

Mord i P-hus

Misshandeln ska ha ägt rum i ett parkeringshus i Malmö och mannen ska ha varit beväpnad med kniv. Han anhölls men efter tre dagar la åklagaren ner utredningen.

Anders Elison blev förordnad att bli den 42-årige mannens offentliga försvarare, men träffade aldrig mannen eftersom åklagaren la ner alla fyra fall av misshandel den 13 april  med motiveringen:

”Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.”

– Jag var aldrig med på något förhör med mannens ens, men jag utgår ifrån att polisen har hållt något form av förhör i tidigt skede, säger Anders Elison till  SVT Nyheter Skåne.

Misstänks för knivmord

På tisdagen misstänks samme man ha knivdödat en kvinna, inför flera vittnen, i ett parkeringshus i centrala Lund.

Han flydde från platsen och krockade en stund senare med sin bil mot en buss på länsväg 108 i riktning mot Staffanstorp. Han fördes till Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Han har ännu inte kunnat höras eftersom han är allvarligt skadad, säger polisinformatör Calle Persson till SVT Nyheter på onsdagen.

Advokaten bekräftar

Bussföraren ska däremot inte ha blivit skadad.

Polisen har inte velat säga vem den mördade kvinnan är, men uppger att hon haft någon form av relation med den gripne.

Advokat Anders Elison kan bekräfta att det rör sig om samma man som den 10 april blev misstänkt för fyra fall av misshandel och som nu är misstänkt för mord på en kvinna i Lund under gårdagen.

– Men jag kan inte bekräfta att det är hans familjemedlemmar som misshandlades. Däremot kan man ana att det är ett familjerelaterat brott, det brukar vara det när det rör sig om misshandel vid samma tillfälle.

Vad tänker du om att mannen som friades från angklagelser kring misshandel nu är misstänkt för mord?

– Det är naturligvis djupt tragiskt att det blir så. Det blir rättsäkerhetens pris när det inträffar, säger Anders Elison.

Försvarare på nytt

Han kommer med största sannolikhet även bli försvarare åt mannen i det nya fallet. Redan på onsdagsmorgonen var Anders Elison i kontakt med Lunds tingsrätt.

– Jag berättat att jag var inskriven som försvarare åt mannen i fallet som las ner. Jag utgår ifrån att det blir jag, det gjorde även Lunds tingsrätt, det vore konstigt annars. Så jag väntar bara på att de ska ringa senare idag eller eventuellt imorgon, säger Anders Elison.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i P-hus

Mer i ämnet