Foto: Mikael Nilsson

Döms till 18 års fängelse för knivmord

Uppdaterad
Publicerad

En 43-årig man döms till 18 års fängelse för att ha knivmördat sin fru i ett parkeringshus i Lund. Den rättspsykiatriska undersökningen efter rättegången visade att mannen inte var psykiskt sjuk och därför kan dömas till fängelse.

Under rättegången i Lunds tingsrätt yrkade kammaråklagare Kristina Wedelsbäck på livtids fängelse för den åtalade mannen. Hon ansåg att dödandet av kvinnan var utdraget och plågsamt, vilket motiverar det långa straffet.

Men huruvida 43-åringen kunde dömas till fängelse eller inte avgjordes av den rättspsykiatriska utredningen som avslutades innan domen. Den visade att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning när han mördade kvinnan.

Mord i P-hus

Därför dömer Lunds tingsrätt nu mannen till 18 års fängelse för mord.

Ingen straffskärpning

Tingsrätten motiverar straffet genom att hänvisa till Högsta domstolen, som tidigare förklarat att riksdagens beslut om straffskärpning för mord inte ska tillämpas eftersom lagen är otydlig. Enligt den gamla ordningen ska istället livstidsstraff bara utdömas vid ett fåtal mycket allvarliga mord där gärningsmannen mördat fler än en person och omständigheterna varit synnerligen försvårande.

I sin dom medger tingsrätten att omständigheterna i det aktuella fallet varit mycket försvårande, men inte så allvarliga att ett livstidsstraff kan utdömas.

Jagades med kniv

Knivattacken mot kvinnan skedde i parkeringshuset Färgaren i centrala Lund i april i år. Hon jagades av sin man, mottog flera knivhugg i överkroppen och avled senare av skadorna.

En man som rusade fram till mordplatsen och försökte stoppa dödsmisshandeln attackerade också av 43-åringen, men lyckades fly undan.

Krockade med buss

Efter mordet körde den dömde 43-åringen från parkeringshuset i sin bil, men krockade med en buss på väg mot Staffanstorp. Häktningsförhandlingarna fick därför hållas på Skånes universitetssjukhus i Lund, där mannen tidigare legat nersövd för sina skador. Via sin advokat erkände han då att han dödat sin fru.

En övervakningsfilm från parkeringshuset fångade delar av händelseförloppet och mannen åtalades för mord. Vid åtalet återupptog åklagaren fyra tidigare nedlagda misshandelsfall mot mannen. I de fallen misshandlade han sin son och sina svärföräldrar med slag i ansiktet.

Döms för misshandel och hot

Tingsrätten anser att även de här brotten är styrkta efter att åklagare kartlagt mannens relation med kvinnan utifrån nuvarande bevisning. Mannen döms därför, utöver för mord, också för fyra fall av misshandel och grovt olaga hot.

Han döms också att betala skadestånd till brottsoffren på sammanlagt 315 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i P-hus

Mer i ämnet