Foto: Mikael Nilsson

Vill ha livstids fängelse för mord i parkeringshus

Uppdaterad
Publicerad

Mannen misstänks ha mördad sin hustru i ett parkeringsgarage i Lund. Åklagaren yrkar på livstids fängelse – så vida inte en rättspsykiatrisk undersökning visar att mannen är sjuk

I april attackerades en kvinna i 40-årsåldern av en knivbeväpnad man i parkeringshuset Färgaren i centrala Lund. Kvinnan avled av sina skador.

Kvinnans make, en 43-årig man, åtalades för mord. På tisdagens avslutades rättegången i Lunds tingsrätt. Nu ska 43-åringen gå igenom en rättspsykiatrisk undersökning innan rättegången kan slutföras.

Mord i P-hus

Att straffvärdet motsvarar livstids fängelse beror dels på att kvinnan dödades av en nära anhörig och dels på att dödandet i sig var utdraget och plågsamt, uppger åklagaren för TT.

– Det har varit fråga om en väldig dödsångest och hon har skrikit mycket ut i det här parkeringshuset som alla vittnena har hört. Hon har skrikit på hjälp och hon har skrikit ut sin ångest, säger kammaråklagare Kristina Wedelsbäck.

Tidigare utredning

Per Schånberg, målsägandebiträde, motsatte sig tingsrättens beslut. Han yrkade på att mannen skulle dömas till livstids fängelse utan en utökad utredning.

– Jag utgår från att mannen inte var från sina sinnes fulla bruk när han begick gärningen, säger Per Schånberg till SVT Nyheter Skåne.

Anders Elison, som företräder den åtalade mannen, menar dock att det var uppenbart att mannen skulle genomgå en utökad utredning.

– Den mindre utredningen har pekat i den riktningen. Jag vill inte föregripa utkomsten, men jag kommer på alla sätt att argumentera mot ett livstidsstraff, säger Anders Elison till SVT Nyheter Skåne

Den 43-årige mannen är också åtalad för en tidigare misshandel av både sin fru och andra familjemedlemmar. Dessutom är han åtalad för mordförsök på en man som försökte hjälpa kvinnan i parkeringshuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i P-hus

Mer i ämnet