Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här bjöd mutåtalade vd:n regiondirektören på lyxmiddag

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne kan nu avslöja att regiondirektör Alf Jönsson har låtit sig bjudas på en sjurättersmiddag av den mutåtalade vd:n för företaget Vårdinnovation. SVT har grävt fram restaurangnotan. Men regiondirektören vägrar svara på frågor om bjudmiddagen.

På kvällen den 22 augusti 2019 sätter sig fyra män vid ett runt bord på den japanska restaurangen Kasai in the sky i Malmö. De befinner sig på fjortonde våningen med en vidsträckt utsikt över sundet och staden.

Med på middagen är regiondirektör Alf Jönsson, regionens it-direktör Mats Ekstrand, Bert Nordberg, finansmannen som lovat att backa upp det nystartade e-hälsoföretaget med sina ekonomiska muskler samt Vårdinnovations vd Damon Tojjar.

Vårdexpressen
Från vänster: regiondirektör Alf Jönsson, Region Skånes dåvarande it-direktör Mats Ekstrand, finansmannen Bert Nordberg samt det nu konkursade bolaget Vårdinnovations vd Damon Tojjar. Foto: SVT/TT

Region Skåne har nyligen köpt Tojjars datasystem Vårdexpressen som ska revolutionera primärvården och hjälpa läkare och sjuksköterskor att ställa diagnoser och behandla patienter. Avtalet är värt 400 miljoner kronor inklusive moms om Vårdexpressen genomförs fullt ut efter en testfas.

En av middagsgästerna, it-direktör Mats Ekstrand, skrev på kontraktet för Region Skånes räkning på försommaren 2019.

Regiontoppar var ”styrelse”

I Vårdinnovations bokföring hittar SVT Nyheter Skåne notan för restaurangbesöket. På verifikationen står skrivet för hand: ”Internt möte med förtäring DT + Bert Nordberg + styrelse”.

Notan för bjudmiddagen på restaurang Kasai in the sky i Malmö slutade på 2 400 kronor inklusive dricks. SVT fann restaurangnotan i konkursboets bokföring efter Vårdinnovations konkurs. Foto: SVT

Av Bert Nordbergs vittnesmål i tingsrätten framgår att det är de högsta direktörerna Alf Jönsson och Mats Ekstrand som döljer sig bakom ordet ”styrelse”.

Notan visar att kvartetten ätit och druckit för 2 400 kronor inklusive dricks.

Hayaat Ibrahim, generalsekreterare vid Institutet mot mutor. Foto: Vinge

Känsligt läge

– När vi tittar på vad som gör en förmån tillåten eller inte, så spelar värdet in men även vilken situation det rör sig om. Särskilt viktigt är det när det har varit en offentlig upphandlingsprocess eller att man står inför en fortsatt process, att man uppvisar en viss restriktivitet, säger Hayaat Ibrahim, generalsekreterare vid Institutet mot mutor.

När middagen ägde rum stod Region Skåne inför ett avgörande beslut om Vårdexpressen skulle införas på samtliga skånska vårdcentraler eller inte. Då skulle de stora pengarna börja betalas ut.

SVT har under en lång tid försökt att få en filmad intervju med regiondirektör Alf Jönsson om bjudmiddagen men han har konsekvent tackat nej.

Vill inte kommentera

När vi i mejl frågar honom om varför han lät sig bjudas på middag av Vårdinnovations vd, svarar hans pressekreterare Anna Fjellner: ”Alf Jönsson hänvisar till att det är en frågeställning med koppling till den rättsprocess som pågår och avböjer därför att kommentera uppgiften.”

SVT Nyheter Skåne har även sökt Mats Ekstrand, Damon Tojjar och Bert Nordberg för kommentarer om middagen.

Vårdinnovations vd samt två andra tidigare regiontjänstemän dömdes i maj till mellan två och tre års fängelse. Men efter att en nämndeman ansetts jävig ska rättegången i Malmö tingsrätt göras om i januari nästa år.

Se SVT:s granskning av Vårdexpressen förklarad på 60 sekunder:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet