Regiondirektör Alf Jönsson intervjuades i Pwc:s utredning om Region Skånes upphandling av Vårdexpressen men han berättade ingenting om restaurangbesöket för utredarna. Foto: TT/Johan Nilsson

Regiondirektör Alf Jönsson mörkade bjudmiddagen med Vårdinnovation

Uppdaterad
Publicerad

Regiondirektör Alf Jönsson gick ut offentligt och efterlyste upplysningar som kunde kasta ljus över upphandlingen av Vårdexpressen. Men själv berättade han aldrig för regionens externa utredare om en bjudmiddag. Detaljerna blev kända först när SVT:s reportrar hittade krognotan.

Revisionsbyrån Pwc fick uppdraget av Region Skåne att utreda misstänkta oegentligheter efter SVT:s avslöjande om upphandlingen av Vårdexpressen.

– Jag välkomnar alla som önskar lämna information att göra det och är det så att det finns sådan information så kan vi ordna så att vi tacksamt kan ta emot den, sa Alf Jönsson när han intervjuades av SVT:s Uppdrag granskning.

Vårdexpressen

Se intervjun med Alf Jönsson som gjordes den 28 februari 2020.

Men när han själv intervjuades av Pwc:s utredare knappt tre månader senare, berättade Alf Jönsson ingenting om att han låtit sig bjudas på middag av Vårdinnovations vd Damon Tojjar vid en tidpunkt då regionen inom kort skulle fatta beslut om ett eventuellt breddinförande av Vårdexpressen på Skånes samtliga vårdcentraler.

Minns ej möte

Enligt Pwc:s konfidentiella intervjuanteckningar pågick intervjun i en timme. Regiondirektören uppgav att han vid något tillfälle före upphandlingen ”säkert hälsat på Damon Tojjar” men inte minns mötet specifikt.

”Har AJ (reds anm Alf Jönsson) haft kontakt med någon annan företrädare för Vårdinnovation?” frågade Pwc.

Alf Jönsson svarade då att han två gånger träffat ett ”styrelseproffs”, Bert Nordberg. Dels när Nordberg besökte regionfullmäktige hösten 2019, dels på en konferens där de hälsat på varandra. Vid inget av tillfällena ska de två ha talat om Vårdinnovation.

Jönsson berättade däremot inte att han i sällskap med regionens dåvarande it-direktör Mats Ekstrand blev bjuden på middag den 22 augusti 2019 av Vårdinnovations vd Damon Tojjar. Även finansmannen Bert Nordberg var med på middagen.

Vid tiden för middagen hade Nordberg investerat två miljoner kronor i Vårdinnovation och suttit i styrelsen sedan bolaget bildades.

”Inte på kartan”

I slutet av Pwc:s intervju får regiondirektören ännu en chans att berätta om sjurättersmiddagen på Kasai in the sky som han bjudits på.

”Är det något annat som AJ vill förmedla till oss?”, undrade Pwc:s utredare.

Alf Jönsson svarade då att han funderat mycket på vad som hänt mellan tjänstemän och bolaget.

Regiondirektören menade att det finns risk för osunda förhållanden när ”man pratar väldigt mycket med en leverantör”. Något som inte får ske, enligt Alf Jönsson: ”Det finns inte på kartan”, avslutade han med att säga, enligt Pwc:s anteckningar.

”Inga skäl att dölja detta möte”

SVT har under en lång tid försökt få en filmad intervju med regiondirektör Alf Jönsson men han har konsekvent tackat nej.

Vi har i mejl frågat regiondirektören om varför han inte berättat för Pwc om bjudmiddagen och då svarar han med en skriftlig kommentar:

”Det möte ni hänvisar till ägde rum efter det att upphandlingen var genomförd och avtal tecknats. Fokus för det samtal jag hade med PWC låg på eventuella oegentligheter under upphandlingen. Jag har inga skäl, nu eller när samtalet genomfördes, att dölja detta möte.”

När middagen ägde rum stod Region Skåne inför ett avgörande beslut om Vårdexpressen skulle införas på samtliga skånska vårdcentraler eller inte. Först då skulle de stora pengarna börja betalas ut.

Alf Jönsson har inte svarat på frågan om han anser det lämpligt att låta sig bjudas på middag av Vårdinnovation och dessutom före ett kommande beslut om ett eventuellt breddinförande av Vårdexpressen i Skåne.

Rättegången tas om

SVT Nyheter Skåne har även sökt Mats Ekstrand, Damon Tojjar och Bert Nordberg för kommentarer om middagen.

Vårdinnovations vd samt två andra tidigare regiontjänstemän dömdes i maj till mellan två och tre års fängelse. Men efter att en nämndeman ansetts jävig ska rättegången i Malmö tingsrätt göras om i januari nästa år.

Se SVT:s granskning av Vårdexpressen förklarad på 60 sekunder:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet