Navelsträngsblod får inte samlas in i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne bör inte tillåta privata företag att samla in nyfödda barns navelsträngsblod. Det säger Rita Jedlert, biträdande medicinsk direktör, apropå uppgifterna i SVT Agenda om en ny typ av tjänst som erbjuds blivande föräldrar.

– Det finns redan ett gammalt beslut om att vi inte lämnar tillträde till privata företag för att samla in den här typen av prover. Såvitt jag vet gäller det fortfarande, säger Jedlert.

Det var i söndags kväll som Agenda berättade om företagen som erbjuder föräldrar att spara blod från nyfödda barns navelsträngar. Mot en kostnad av 25 000 kronor fryses blodet ner för framtida bruk. Enligt reklamen kan det komma till användning om nya metoder utvecklas för att bota sjukdomar med hjälp av en individs egna stamceller.

Kritik mot privat blodbank

I Skåne till exempel har danska Stemcare redan börjat anställa personal, i hopp om att snart få Socialstyrelsens klartecken till att företagets egna sköterskor deltar vid förlossningar och samlar upp navelsträngsblod åt föräldrar som vill – och är beredda att betala.

Verksamheten har mött stark kritik från forskarhåll för att inte vara tillräckligt vetenskapligt underbyggd – en uppfattning som Rita Jedlert delar.

– Region Skåne – och sjukvården i synnerhet – är en kunskapsorganisation. I dag finns ingen evidens eller kunskap om nyttan med dessa metoder, därför bör vi inte tillåta dem i vår verksamhet, säger rita Jedlert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot privat blodbank

Mer i ämnet