Foto: SVT

Konflikten landstinget och kliniken emellan eskalerar

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan landstinget och kvinnokliniken på Nyköpings lasarett trappas nu upp. Detta efter den kontroversiella frågan där föräldrar via ett privat företag erbjuds spara blod som eventuellt kan bota framtida sjukdomar inom familjen.

– Vi vill inte avsluta avtalet med det privata företaget, säger Gabriel Edström, verksamhetschef på Nyköpings kvinnoklinik.

Kvinnokliniken på Nyköpings lasarett samarbetar med ett privat företag som erbjuder föräldrar att få sitt barns navelsträngsblod sparat för 25.000 kronor. Blodet ska kunna användas vid framtida sjukdomar inom familjen. Men landstinget Sörmland har sett över avtalet mellan kliniken och det privata företaget och kräver nu att det sägs upp.

Nyköpings lasarett

– Vad landstinget kommer att göra är att säga upp avtalet innan juni nästa år. Det slöts ju i december förra året och löper ut i december 2016. Man måste säga upp det senast sex månader innan och det har landstinget för avsikt att göra, säger Fredrik Lundgren (FP), landstingsråd.

Politiskt eller ej

Kvinnokliniken anser inte att frågan är politisk och tänker därför inte följa landstingsledningens krav om att säga upp avtalet.

– Jag tycker att det är väldigt oroväckande att man på det här sättet vill detaljstyra klinikens arbete från det politiska hållet. Om man från politikens sida försöker förhindra en läkare att ta ett blodprov då ska man veta att man tar på sig ett mycket allvarligt ansvar om man gör på det sättet. Jag tycker att det är ett väldigt märkligt förfarande att göra på det sättet, säger Gabriel Edström.

Men från koallisionens sida är man orolig för att en kommersialisering av blodbanken på sikt är skadlig om den breder ut sig. Och landstingsrådet Fredrik Lundgren (FP) anser att frågan är politisk.

– Det är en politisk fråga för det handlar om stamceller och hur det ska kunna bedrivas forskning på dem, vem som ska ha tillgång till dem. Om det är det privata eller allmänna, om det ska vara i den nationella banken eller om var och en ska börja samla på det här på egen hand, säger han.

– Det här ska hanteras inom den nationella navelsträngsblodbanken, säger Fredrik Lundgren.

Efter förmåga och behov

Den politiska majoriteten med Fredrik Lundgren i spetsen tycker alltså att navelsträngsblod ska sparas för allas nytta i den offentliga biobanken, så som det redan sker idag. Att privata biobanker ska komma in på marknaden där bara de som betalat gynnas tycker landstinget är fel.

– Om var och en bara bryr sig om sitt eget barns stamceller då kommer vi till slut inte ha någon som vill bidra till forskning eller att stamceller finns tillgängliga när de väl behövs för behandlingar och terapi av olika slag. Vi vill inte bidra till en sådan utveckling. Man ska lämna efter förmåga och man ska få efter behov, säger Fredrik Lundgren.

”Etiskt glasklar”

– Jag tycker att det är etiskt glasklart vem det är som äger stamcellerna. Statens medicinetiska råd har kommit fram till att det är föräldrarna. Och vem äger de här pengarna som vi pratar om? Ja det är föräldrarna, säger Gabriel Edström.

Positionerna verkar alltså vara låsta mellan kvinnokliniken å ena sidan och landstingets politiska ledning å andra sidan. Men Fredrik Lundgren är övertygad om att kliniken kommer att få vika ner sig.

– Jag är helt förvissad om att verksamheten och de andra chefsnivåer som finns inom landstinget kommer att efterhöra politikens uppfattning och då agera i enlighet med de politiska intentionerna, säger Fredrik Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköpings lasarett

Mer i ämnet