Foto: Arkiv

Nu ska alla kollas vid gränsen i Öresund

Utbildningen är färdig och drygt 100 nyanställda passkontrollanter är i tjänst vid gränskontroller i Skåne.
Nu får samtliga resenärer som reser in i landet från Danmark räkna med att visa sina id-handlingar på svensk mark.

– Det ska vara hundraprocentiga kontroller i Hyllie, vid Lernacken och i Helsingborg. Det är vår ambition, säger Martin Svensson, chef för gränskontrollerna, till tidningen Sydsvenskan.

Totalt arbetar 237 personer med den inre gränskontrollen i Sydsverige, varav 74 är poliser och 163 passkontrollanter.

LÄS MER: Kritik mot snabbutbildning av passkontrollanter

I augusti kontrollerades ungefär 55 procent av resenärerna vid Lernacken intill Öresundsbron och ungefär tre av tio tågpassagerare vid Hyllie, enligt Sydsvenskan. Mindre än 20 procent av färjeresenärerna vid Knutpunkten i Helsingborg blev kontrollerade förra månaden.

Förra veckan stod det klart att EU-kommissionen slår fast vid att det inte blir någon förlängning av de gränskontroller som bland andra Sverige införde med anledning av flyktingkrisen. Men det kan bli en förlängning av kontrollerna om anledningen till undantaget från den fria rörligheten i Schengenområdet ändras. Flera länder i området har skickat ett brev till EU-kommissionen om att man ska kunna ha gränskontroller baserat på säkerhetsrisker och terrorhot.

LÄS MER: 100 passkontrollanter ska rekryteras till Hyllie station

– Vi hann helt enkelt inte med att bereda den frågan. Men det (brevet) gick ut på att få till stånd en sådan översyn av det europiska regelverket och det verkar EU-kommissionen vara intresserad av att göra, det är jag positiv till, säger inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) efter ett EU-möte i Bryssel.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer