På tisdagen genomfördes, i Malmö, en manifestation för att visa sympati med Black Lives Matter-rörelsen. Foto: Ebba Torstensson/SVT

Demonstration utan tillstånd samlade hundratals i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 500 personer samlades på Möllevångstorget i Malmö till stöd för Black lives matter. Manifestationen gick lugnt till väga men har anmälts för brott mot ordningslagen eftersom den saknade tillstånd.

Först var det glest bland deltagarna i tisdagskvällens demonstration på Möllevångstorget.

SVT:s team på plats uppskattade vid 17-tiden att några hundra personer hade samlats på torget. På marken hade vita kryss målats där deltagarna placerade sig för att hålla avstånd till varandra.

BLM-demonstrationer i Sverige

Arrangörerna bakom manifestationen hade inte sökt något tillstånd.

– Rätten till demonstration är reglerad i grundlagen och yttrandefriheten är väldigt långtgående i vårt land. I normalfallet behöver man ett tillstånd, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Eftersom tillstånd saknades så upprättade polisen en anmälan om brott mot ordningslagen.

Tätnade på torget

Strax före 17.30 gjorde polisen bedömningen att cirka 500 personer hade samlats på Möllevångstorget och förde dialog med demonstranterna.

Några minuter senare började folk droppa av från platsen.

– Det är fortfarande folk på platsen men det är ingen tydlig demonstration längre, säger Ebba Torstensson, SVT:s utsände.

I samma ögonblick hördes höga smällar när någon började skjuta raketer i närheten av torget och en del demonstranter jublade. Raketerna visade sig dock inte ha avfyrats av demonstranterna utan av firande studenter som uppehöll sig på andra sidan Bergsgatan.

– Innan stod folk tydligt på kryssen men nu har de börjat gruppera sig, säger Ebba Torstensson.

”Beväpnat sig med tålamod”

Polisen gjorde bedömningen att läget var lugnt.

– Nu har vi haft en dialog och man håller frivilligt på att lösa upp manifestationen. Det kommer ta tid, men vi har beväpnat oss med stort tålamod, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Strax före klockan 18 hade folksamlingen på torget minskat igen och SVT:s medarbetare på plats uppskattade att ett par hundra personer dröjde sig kvar.

När deltagarna i manifestationen sen lämnade platsen uppstod en ny sammankomst med cirka 20 personer. Eftersom tillstånd saknades så upprättade polisen ytterligare en anmälan om brott mot ordningslagen.

Förra veckan genomfördes en liknande demonstration, vid Ribersborg, som polisen upplöste då den bröt mot regeringens beslut att förbjuda sammankomster på fler än 50 personer.

Enligt evenemangets Facebook-sida arrangerades manifestationen av Aktivista Feminista First Aid, Asylgruppen i Malmö och Aktivista Feminista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet