Foto: Anders MagnussonVisa alla (6)
Visa alla (6)

En person död efter ny skottlossning

Uppdaterad
Publicerad

En person är död och ytterligare en person har livshotande skador efter en ny skottlossning mitt i dagsljus på Nydala, och i närheten av en förskola.

Personalen tog genast in barnen som var ute och lekte när skottlossningen hördes. Polisen satte in så kallade trygghetsresurser, tillsammans med Malmö kommun, på förskolan.

– Det rådde ingen tvivel om att det var skott som barn och personal hörde, säger polisens pressansvarige Ewa-Gun Westford.

Personen som avled är 24 år och den person som vårdas på sjukhus är 29 år, bägge väl kända av polisen.

– Det stämmer att alla inblandade är väl kända i olika sammanhang och att ingen i de grupperna är intresserade att prata med oss. Och det är klart att det är svårt att förebygga brott  när vi inte får fram information.

Det var vid 15.10 på tisdagen som polisen fick ett samtal från allmänheten med de första uppgifterna om skottlossning i närheten av Nydalatorget i Malmö. Enligt Westford är skjutningarna på ett eller annat sätt kopplat till tidigare skjutningar i området men vill inte gå in på hur.

”Olycklig utveckling”

– Varje fall utreds för sig, fortsätter Ewa-Gun Westford. Men det är en otroligt olycklig utveckling i den här gruppen av unga män som känner sig kränkta av olika saker och som leder till dessa skottlossningar.

Polisens rytteri fanns på plats i Nydala Foto: Johan Nilsson / TT /

Och hon vill inte svara på frågan om någon är gripen för händelsen eller om polisen genomfört husrannsakan hos någon ännu.

– Vi värnar om förundersökningen och genomför en rad olika åtgärdar i den, förhör med vittnen, dörrknackning och annat, säger Westford.

Extra resurser

Polisen har satt extra resurser för att stötta de som bor i området.

– Vi finns på plats med så mycket resurser vi kan, för att stötta och lyssna på de som bor där och som inte vill ha det på det här sättet.

Polisen har gått upp i så kallat stabsläge och fördelar nu resurser efter behov. Just nu söks gärningsmännen, eller mannen, febrilt av polisen

– Jag tänker inte klaga över resurser, men vi är mitt i den tyngsta semestermånaden och har så klart andra allvarliga lägen också, exempelvis i Helsingborg att hantera. Men vi jobbar med det i staben nu.

Hörde flera skott

Enligt SVTs reporter som var på plats under eftermiddagen ska flera vittnen ha uppgett att de hört flera skott och att två personer låg på marken. En av dem fördes direkt till akuten på Skånes universitetssjukhus i Malmö och polisen spärrade av runt akuten. Han vårdas för livshotande skador. Den andra omkom på plats.

Ny skjutning på Nydala i Malmö Foto: Markus HjortsmanVår reporter träffade en grupp med boende i området som kom ut när de såg polisinsatsen. Nydala torg och parken intill är ett livligt område med många i rörelse och flera kommenterade att det hände på ljusa dagen. Även att det är den andra skjutningen på ett dygn.
– Det är sjukt det finns en lekplats precis där med barn som brukar leka, sa en av de boende till SVT Nyheter.

Dörrknackning i området

Polisen spärrade av hela Nydalaparken och begärde tekniker till platsen. Bland annat fanns rytteriet och vapenhund på plats. Dörrknackning tog vid under eftermiddagen.

– Vi samlar in information från allmänheten just nu, säger Maya Forstenius på polisens ledningscentral. All information är av värde. Vi jobbar fortfarande febrilt med att söka gärningsmännen eller gärningsmannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Nydalaparken

Mer i ämnet