Den döda 24-åringen och den dömda mördaren var vänner med varandra. På den här bilden ses de posera ihop. Foto: Polisens förundersökning

23-årig man får livstids fängelse för mordet i Nydalaparken

Uppdaterad
Publicerad

Den man som pekades ut som skytt i mordet och mordförsöket i Nydalaparken i Malmö i somras fick i dag sin dom. Det blev lagens strängaste straff: livstids fängelse.

Mördaren, en 23-årig man, dömdes på fredagen av Malmö tingsrätt för mordet och mordförsöket i Nydalaparken den 3 juli förra året.

En ung man mördades med fyra skott i ryggen. En annan man klarade sig, men fick livshotande skador av skotten i underkroppen. Han klarade livet tack vare att patronerna hade tagit slut precis innan mördaren riktade vapnet mot hans huvud.

Domstolen gick på åklagarens linje och dömde 23-åringen till livstids fängelse för mord och mordförsök.

– Domen kommer att överklagas, säger Lars Kruse, 23-åringens advokat.

Han kommer i överklagandet att lägga fokus på att vittnesmålet mot hans klient är falskt, berättar han för SVT.

Överlevarens berättelse bedömdes som trovärdig

Mördaren ska dessutom betala 60 000 kronor var i skadestånd till den dödes anhöriga. Den man som överlevde skjutningen ska få 200 000 kronor i skadestånd.

Att överlevaren, en 29-årig man, vittnade mot mördaren har varit centralt i tingsrättens överväganden. De bedömer hans berättelse som mycket trovärdig och tillförlitlig, står det i domen.

– Han är naturligtvis glad att tingsrätten dömt den som sköt. Det är därför han medverkat i den här utredningen, säger hans målsägarbiträde Lars Edman.

Men han har fått betala ett högt pris. Han lever på hemlig ort under polisbeskydd.

Tros ha hämtat vapen från vapengömma

Tingsrätten tar också i beaktande att mördaren haft en nyckeltagg i sin ägo, som ledde till en vapengömma där tre patroner med hans DNA fanns.

Analyser visade att någon öppnade dörren till vapengömman kort innan skjutningen. Det är därför troligt att 23-åringen precis innan skjutningen tagit sig dit för att hämta ett vapen, resonerar tingsrätten.

Dessutom hade mördaren sitt pass och 30 000 kronor i kontanter på sig när han greps av polisen dagen efter mordet. Det talar för att han tänkte lämna landet, menar domstolen.

23-åringens har konsekvent nekat till att han är skyldig till mord, men bevisen mot honom är för starka enligt domen.

”Ren avrättning”

Han döms till livstids fängelse för mord och mordförsök. Tingsrätten skriver att ”brottet uppenbart har karaktären av en ren avrättning” och att påföljden därför ”inte kan bestämmas till någon annan än fängelse på livstid”.

Däremot friar domstolen övriga tre åtalade männen. Åklagaren menade att alla fyra åtalade hade begått mordet och mordförsöket i samförstånd.

– Min klient menar att alla fyra låg bakom det här, men han förstår samtidigt hur domstolen resonerar, säger målsägarbiträdet Lars Edman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Nydalaparken

Mer i ämnet