Flera personer säger till polisen att 24-åringen och den misstänkte skytten var nära vänner. Foto: Polisens förundersökningVisa alla (4)
Visa alla (4)

Skulle träffa vänner i parken – sköts till döds

Uppdaterad
Publicerad

När 24-åringen skulle träffa fyra kompisar i parken på Nydala i Malmö visste han om att det fanns ett pris på hans huvud, men kompisarna i parken kunde ha lita på. Trodde han. Nu är de fyra kompisarna åtalade för att ha mördat honom och för mordförsök på hans 28-årige vän.

Det är en het eftermiddag i början av juli förra året. De flesta i Malmö väntar på att Sverige ska spela VM-match mot Schweiz i åttondelsfinalen.

Klockan har nyligen passerat 15.00 när SOS får det första samtalet. En ung kille larmar om en skottlossning på Nydala.

”Killen ligger på marken, jag tror han är… Så genom skotten är han död för det var minst sju skott.”

Den dagen finns det gott om folk i parken, många barn är ute och leker i närheten. På gräset ligger en ung man på mage. Han är 24 år gammal, klädd i en vit t-shirt och är skjuten flera gånger i bröstet.

Flera patruller larmades till platsen. Foto: Markus Hjortsman

En bit bort, i en dunge, ligger hans 28-årige vän. Han blöder mycket och är allvarligt skadad men kan prata. När han får hjälp säger han genast namnen på de män som han menar ligger bakom skjutningen.

Den som höll i vapnet ska ha varit en vän till de båda offren.

24-åringen ska ha haft ett pris på sitt huvud

Flera uppgifter i polisens förundersökning gör gällande att det handlar om ett beställningsmord, där den som dödar 24-åringen ska få 1,5 miljoner kronor.

Åklagare Pär Andersson har inte kunnat hitta bevis för vad motivet är och 24-åringen hade konflikter med flera andra kriminella.

– Just i det här fallet har det spekulerats mycket i förundersökningen om varför det här har skett, men jag har inte kommit närmare vad motivbilden skulle kunna vara, säger han.

28-åringen hade tur som överlevde

På väg till platsen ifrågasatte 28-åringen, som överlevde skjutningen, varför de skulle dit när 24-åringen hade ett pris på sitt huvud.

”Dom är hundra procent” fick han till svar. 24-åringen sa att det här var några de kunde lita på och lämnade sin skyddsväst i bilen.

24-åringen hade en skyddsväst i bilen, men tog inte på sig den när han skulle träffa sina vänner i parken. Foto: Polisens förundersökning

Till en början var stämningen mellan de sex vännerna som vanligt, men plötsligt drar skytten upp pistolen och skjuter 24-åringen flera gånger i bröstet. Han dör på plats.

Sedan skjuts 28-åringen. Han försöker fly men faller ihop på grund av skottskadan i benet. Då kommer skytten fram och tittar ner mot 28-åringen.

”Du var ju min bror” ska 28-åringen ha sagt. Skytten är tyst och riktar pistolen mot hans huvud. Flera gånger trycker han av. Men det finns inga kulor kvar i pistolen.

De fyra gärningsmännen springer sedan från platsen och flera vittnen ser dem.

Fyra åtalade för mord och för mordförsök

Samtliga fyra kunde sedan gripas och de har hela tiden nekat till brott. I förhör hänvisar flera av de misstänkta till att både 24-åringen och 28-åringen var deras vänner.

På måndag startar rättegången i Malmö tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Nydalaparken

Mer i ämnet