De fyra åtalade männen beskriver sig alla som vänner till den mördade 24-åringen.

Därför frias de andra tre i morddomen

Uppdaterad
Publicerad

Förutom den livstidsdömda 23-årige mördaren hade ytterligare tre unga män åtalats för mordet och mordförsöket i Nydalaparken i juli förra året. Men de frias helt från inblandning i mordet.

Den 24-årige mannen låg död på gräset, skjuten med fyra skott i ryggen. En bit bort hade en idag 29-årig man fallit ihop av sina livshotande skottskador i benen.

Mördaren kom då fram till honom, ställde sig över honom och riktade vapnet mot hans huvud och sköt ett skott. Det missade. Nästa gång han tryckte av, fortfarande med vapnet riktat mot huvudet, klickade vapnet. Patronerna var slut.

Händelsen ovan inträffade en varm dag i juli förra året.

Åklagaren ville få alla fyra fällda

29-åringen överlevde dådet och har från första stund namngivit mördaren och pekat ut ytterligare tre män som ansvariga. Under hela processen har han hållit fast i sin berättelse, och menar att de alla fyra, som var vänner till offren, låg bakom mordet och mordförsöket.

Även åklagaren har drivit den linjen – under rättegången beskrev han hur de alla fyra hade ingått i planerna att locka offren till Nydalaparken där skjutningen senare skedde och att de alla var närvarande på platsen.

Tingsrätten dömde på fredagen skytten till livstids fängelse.

Men åklagaren hade även yrkat på livstids fängelse för mord och mordförsök, alternativt medhjälp till mord, gällande de andra tre.

Friades: Inget talar för en gemensam brottsplan

Men de tre friades helt. De har också konsekvent nekat till brott.

I domen skriver tingsrätten att de tre männens närvaro på platsen, och senare flykten därifrån, kan tyda på att de hade kännedom om vad som skulle hända.

Men det kan lika gärna betyda att de blev överraskade över skjutningen.

Dessutom anser tingsrätten att det förefaller märkligt att de alla fyra skulle ingå i mordplaner som skulle ske mitt på ljusa dagen, i en park där många vistas.

Sammantaget finns det inget som utom rimligt tvivel bevisar att de tre skulle ha ingått i mordplanerna. Inget visar heller att de skulle ha gjort sig skyldiga till medhjälp, står det i domen.

Två av dem döms ändå av tingsrätten, men då för de bankbedrägerier som de också åtalades för. I den delen fick en av dem ett och ett halvt års fängelse och den andra fick villkorlig dom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Detta har hänt i Nydalaparken. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Nydalaparken

Mer i ämnet