Advokat: ”Min klient kommer att frikännas för mordet”

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på en 24-årig man skedde mitt på ljusa dagen i Nydalaparken i Malmö i somras. En 29-årig vän överlevde dådet tack vare att patronerna hade tagit slut när vapnet riktades mot hans huvud.

Idag faller domen mot de fyra åtalade – men det mesta tyder på att tre av dem frias.

Det var i somras som en 24-åring och en 29-åring åkte till Nydalaparken i tron om att de skulle träffa sina fyra vänner. Men på plats i parken tog en av vännerna upp ett vapen, sköt 24-åringen med flera skott bakifrån. Han dog omedelbart.

29-åringen träffades av skott i underkroppen och föll till marken.

Mordet i Nydalaparken

Då kom den utpekade skytten fram, riktade vapnet mot hans huvud och tryckte av. Men patronerna hade tagit slut och 29-åringen överlevde.

Beskrivningen ovan kommer från 29-åringens vittnesmål till både polisen och domstolen. Han har från början pekat ut de fyra åtalade och hans vittnesmål har varit avgörande för åklagarens möjlighet att driva fallet.

Tre av fyra kan frias – släpptes av domstol

De fyra åtalade har alla nekat till brott. Några har medgett att de befann sig i parken men inte haft någon inblandning i mordet och mordföröket. Den utpekade skytten har helt nekat till att han höll i vapnet.

Åklagare Pär Andersson yrkade på livstids fängelse för samtliga fyra, misstänkta för mord och mordförsök.

– Med tanke på att brottet är väl planerat och hur det utfördes så menar jag att det inte finns något alternativ annat än livstid, säger han.

Men efter att rättegången avslutades i slutet av april släppte domstolen tre av de fyra åtalade. Endast den utpekade skytten sitter kvar i häkte.

Sven-Eric Ohlsson, försvarsadvokat åt en av de släppta:

– Det tyder på att min klient kommer att frikännas för det här, säger han.

Se klippet nedan om vad fallet handlar om:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Nydalaparken

Mer i ämnet