I en golvbrunn hittade polisen en vapengömma. Vapnet kopplades senare till ett annat mord, som skedde på Lindängen två veckor innan mordet i Nydalaparken. Foto: Polisens förundersökningVisa alla (4)
Visa alla (4)

Vapengömmor från utredningen kopplas till andra mord i Malmö

Publicerad

I jakten på vapen efter Nydalamordet i Malmö gjordes andra fynd. Polisen sökte bland annat igenom 21 MKB-fastigheter och hittade vapengömmor som kunde kopplas till flera andra mord och mordförsök.

På måndagen började rättegången mot de fyra unga män som är åtalade för mord och mordförsök i Nydalaparken i Malmö i somras.

Då sköts en 24-årig man till döds och en 28-åring klarade sig med livet i behåll av ren tur – det vapen han fick riktat mot sitt huvud klickade eftersom patronerna hade tagit slut.

Åklagaren, som hade ordet under rättegångens första dag, berättade om olika vapengömmor som upptäckts  i samband med att polisen sökte igenom 21 fastigheter i närheten av Nydalaparken månaderna efter mordet.

I en golvbrunn på källarplan låg en pistol och flera patroner. Vapnet kunde polisen koppla till ett annat mord som skedde på Lindängen den 21 juni.

Vapnet som hittades i golvbrunnen tros ha använts vid ett mord på Lindängen två veckor innan. Foto: Polisens förundersökning

På tre av patronerna, som åklagaren menar är av samma sort som de som användes vid mordet på 24-åringen i Nydalaparken, fanns också DNA från den utpekade skytten.

Åklagaren vill därför använda vapengömman som bevis.

I vapengömman hittade polisen också patroner. På tre av dem hittades DNA från den utpekade skytten. Foto: Polisens förundersökning

Ytterligare vapengömmor

I en annan golvbrunn, på en annan adress, hittade polisen ytterligare ett vapen. Det kunde kopplas till ett mordförsök den sista maj förra året. I samma gömma hittades rånarluvor som bär DNA från två av de åtalade.

– Detta visar vilken miljö vi befinner oss i, skriver åklagaren i ett mail.

Advokat Sven-Eric Ohlsson, vars klients DNA hittades på rånarluvorna i den andra vapengömman, ifrågasätter bevisningen.

– Jag vill inte ens koppla ihop luvorna med vapnet som hittades där. Vi vet inte när det kom dit och vi vet inte när balaklavorna kom dit. Jag ser inte vad det har för relevans, säger han.

Åklagaren lade också en del vikt vid att det natten innan mordet skedde en skjutning på samma plats i Nydalaparken, där en ung man sköts. Åklagaren spelade upp ett inspelat samtal där två av de åtalade hörs prata om att de ska träffa den man som senare skjuts.

Misstänkt hade kopierad hemtjänst-tagg

Anledningen till att polisen lade så stort fokus på just MKB-lägenheter i närheten av Nydalaparken beror på att den utpekade skytten ska ha haft tillgång till en kopierad tagg som går till porten med vapengömman. Åklagaren menar att det var där som skytten hämtade vapnet innan han mördade 24-åringen.

Den utpekade skytten hade en kopierad tagg från hemtjänsten som gick till flera portar runt om i Nydala. Foto: Polisens förundersökning

Alla fyra åtalade nekar till brott och förnekar helt det som åklagaren menar har skett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Nydalaparken

Mer i ämnet