Den 20-årige mannen misstänks för både ett mord och grovt skyddande av brottsling. Foto: Polisen

Misstänkt i mordfall – kan inte åtalas utan tillstånd från England

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man misstänks ha hjälpt den utpekade skytten med flyktplaner efter mordet i Nydalaparken 2018. Ändå har han inte kunnat åtalas. Anledningen är att han flytt till Storbritannien. Och då krävs tillstånd därifrån för att ställa honom inför rätta.

Skjutningen ägde rum i Nydalaparken, mitt på ljusa dagen i juli förra året. En 24-åring sköts till döds bakifrån och en 29-årig man överlevde, tack vare att kulorna tagit slut när han fick vapnet riktat mot sitt huvud.

Överlevaren har pekat ut fyra vänner som skyldiga till dådet och de har åtalats för att i samförstånd ha begått mordet och mordförsöket.

Mordet i Nydalaparken

Rättegången mot de fyra åtalade avslutades i slutet av april.

De fyra åtalade männen beskriver sig alla som vänner till den mördade 24-åringen. Foto: Polisens förundersökning

Men det finns en femte man – som inte kunnat åtalas.

Misstänks ha hjälpt skytten

Enligt misstankarna ska den femte mannen, en 20-åring, fungerat som en hjälpreda åt den utpekade skytten.

– Det handlar om att han ska ha förberett en flykt från Sverige genom att skaffa pengar, pass och kläder åt huvudgärningsmannen, säger åklagare Pär Andersson.

Men den femte mannen har alls inte varit med under rättegången. Det beror på att han också är misstänkt för mordet på Lindsängsplan den 21 juni förra året.

När polisen bestämde sig för att gripa honom befann han sig inte längre i Sverige utan i Storbritannien.

I november förra året begärdes han utlämnad från Storbritannien för mordet på Lindängen. Han greps där och fördes med myndighetspersoner till Malmö, där han senare häktades misstänkt för mordet den 21 juni.

Kan inte väcka åtal

Sedan mitten av november har han alltså suttit i svenskt häkte, men kan inte åtalas gällande misstanken om grovt skyddande av brottsling i Nydalafallet.

– Jag får inte väcka åtal mot honom, än. Jag väntar på tillstånd från brittiska myndigheter, säger Pär Andersson.

Och det hela hänger samman med de utlämningsavtal som finns mellan stater. Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem, som inte är insatt i det här fallet, handlar det om förutsägbarhet – ett utlämnande land ska veta vad som händer med den person de lämnar ut till en annan stat.

– Man får inte ligga och lurpassa på någonting. När man väl har fått en person utlämnad kan man inte åtalas för ett annat fall än det som man begärt personen utlämnad för, säger han.

20-åringens försvarsadvokat Johan Eriksson vill inte ge någon kommentar annat är att den misstänkte förnekar brott gällande samtliga brottsmisstankar.

Utlämning av brottsmisstänkt

En person som är misstänkt för brott och vistas i annat land måste i de flesta fall först vara häktad i sin utevaro. Därefter utfärdar Åklagarmyndigheten en arresteringsorder som skickas till det land där den misstänkte finns.

När personen sedan förs till Sverige får denne inte lagföras för annat än det brott som arresteringsordern avser. Dessutom måste personen fysiskt ställas inför häktningsförhandling när den har kommit till det begärande landet.

Om man vill ha personen åtalad för ytterligare brott måste först den utlämnande staten ge tillstånd för detta.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Nydalaparken

Mer i ämnet