Den man som skottskadades i samband med att en 24-åring sköts till döds i Nydalaparken i Malmö berättade i rätten om händelserna. Foto: SVT Grafik

Överlevande i rätten: ”Jag sa nej bror, varför”

Publicerad

”De dödade min bror, de försökte döda mig, varför ska jag inte prata med polisen?” Idag berättade den man som överlevde skjutningen i Nydalaparken vad han varit med om. Han har pekat ut de fyra åtalade vännerna som de som ligger bakom mordet på 24-åringen och mordförsöket på honom själv.

Det var i Nydalaparken, på eftermiddagen den 3 juli förra året. En 24-åring dödades med flera skott i ryggen. En 28-åring blev skottskadad i benen, föll ihop och kunde inte fly från platsen. Skytten ställde sig över honom, riktade vapnet mot hans huvud och tryckte av. Men patronerna hade tagit slut.

Redan när 28-åringen låg skottskadad i parken namngav han de fyra misstänkta mördarna. Idag, åtta månader senare, berättade han för rätten om vad han varit med om. Han berättade om hur den utpekade skytten riktade vapnet mot hans huvud efter att 24-åringen skjutits till döds.

– Jag sa till han, vänta bror, varför? Han sa ingenting, han sköt direkt. Men där var inga kulor kvar. Han stod och väntade kanske fem sex sekunder, han tittade på hela min kropp sen sprang han, berättade den idag 29-årige överlevaren i rätten.

Mamman om sin sorg

De åtalade är vänner till 24-åringen. Alla förnekar bestämt att de har med mordet och mordförsöket att göra.

När mamman till 24-åringen skulle berätta om sin sorg blev det en laddad stämning i rättsalen.

– Jag hoppas alla som sitter här förstår hur jag känner. Jag hade bara en son. Min son har blivit mördad av de fyra som sitter här. Jag har inte kunnat sova, jag har inte kunnat äta, sa mamman.

Domaren fick då avbryta.

– Jag vill ogärna avbryta, men det är rätten som avgör skuldfrågan, sa domaren.

Försvaret om överlevaren: Inte trovärdig

Den utpekade skyttens försvarsadvokat, Lars Kruse, försökte så tvivel kring den överlevandes vittnesmål och peka ut honom som icke trovärdig.

Det handlar om att överlevaren berättat för polisen om vad han hört rörande andra mord och mordförsök i Malmö, där flera av de åtalade enligt 29-åringen ska ha varit inblandade.

– Det är ett falskt vittnesmål, sa Lars Kruse.

Att den överlevande mannen, idag 29 år, vittnar mot de åtalade männen betyder mycket för åklagarsidan. Stora delar av åtalet bygger på att han pekar ut de misstänkta mördarna och berättar vad han vet för polisen.

– De dödade min bror, de försökte döda mig. Varför ska jag inte prata med polisen, de har gått över gränsen. Det är äckligt, sa 28-åringen i rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Nydalaparken

Mer i ämnet