Mona Skoog är miljö- och klimatstrateg i Ystad. I klippet visar hon olika metoder som Ystad testar för att rädda sandstranden. Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Nya åtgärder mot stranderosionen i Ystad

Uppdaterad
Publicerad

Ystads kommun har i decennier kämpat med att minska stranderosionen. Senast genom att hämta sand från havsbotten som läggs på stranden. Men nu pågår helt nya försök att skapa mer vegetation som binder sanden.

De första rapporterna om stranderosion i Ystad kom redan 1820 och värst har erosionen varit i Ystad sandskog och Löderups Strandbad.

Fram till 1990-talet lade man ut sten för att stoppa vågorna från att skölja bort sand, men det hjälper bara tillfälligt och leder till att mer sand försvinner. Det samma gäller andra hårda skydd som betongrör och vågbrytare.

Klimatförändringar i Skåne

I tio år har kommunen istället tillämpat strandfodring. Det vill säga att man fyller på med sand som hämtats ute till havs.

Försöker skapa fler sanddyner

Nu vill kommunen addera åtgärder till strandfodringen och testar nya metoder för att binda sanden i Ystad sandskog.

– Vi har gått från att jobba mot naturen, till att jobba med naturen. Sanddyner är ett väldigt bra skydd mot vågorna, så vi har har försökt att forma planteringar utifrån sanddynernas naturliga form, säger Mona Skoog, milijö- och klimatstrateg i Ystad.

Ingår i EU-projekt

Åtgärderna ingår i det skånska projektet Life coast adapt, där totalt 45 miljoner kronor satsas på att motverka stranderosion i Skåne. 60 procent finansieras av EU.

– Jag ser redan nu att det sker förändring vid alla tre stationerna, men sanddyner byggs framförallt upp under sommarhalvåret, så då hoppas jag att vi ska se ordentlig skillnad, säger Mona Skoog.

I videoklippet ser du Mona Skoog berätta om de tre metoderna för att skapa sanddyner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Skåne

Mer i ämnet