Hovrätten över Skåne och Blekinge där rättegången om Vårdexpressenaffären pågår under januari och februari 2023. Foto: SVT

Nya bevis slår mot försvaret i Vårdexpressenmålet

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen lämnade åklagaren in nya bevis mot en av de åtalade regiontjänstemännen i den pågående hovrättsförhandlingen om Region Skåne och Vårdexpressenaffären.

Beviset består av en dryg timmes ljudinspelning från Region Skånes prisförhandling med Vårdinnovation den 23 augusti 2018. Ljudfilen hittades i en av vd:n Damon Tojjars mobiler efter en ny forensisk undersökning av tidigare beslag.

Av en utskrift av ljudfilen, som SVT tagit del av, framgår att en av de åtalade tjänstemännen prisförhandlar med Vårdinnovations vd om it-verktyget Vårdexpressen. Samma tjänsteman har i hemlighet chattat med vd:n och gett tips och råd inför förhandlingen.

Några minuter innan tjänstemannen går in i förhandlingsrummet, skriver han till vd:n: ”Max 700.000 per vårdcentral och år och max 50 miljoner kronor på hela regionen. Görbart?”

Strax innan regionens tjänsteman går in i förhandlingsrummet, chattar han med vd:n och ger råd och tips inför förhandlingen. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT Design

Efter förhandlingen skriver tjänstemannen på nytt till vd:n: ”Du var briljant idag! Eller... Fantastisk”.

”Missbrukat sin förtroendeställning”

Den åtalade tjänstemannens advokat Conny Cedermark har hela tiden hävdat att hans klient inte kan dömas för trolöshet mot huvudman. Cedermark anser att lagen kräver att en person i så fall ska ha haft ekonomiskt ansvar gentemot sin huvudman, i det här fallet Region Skåne, vilket han menar att tjänstemannen aldrig haft.

Åklagaren menar tvärtom att ljudfilen styrker att tjänstemannen missbrukat sin förtroendeställning.

– Den nya bevisningen bedömer jag som mycket stark. Den slår ännu mer fast tjänstemannens ekonomiska inblandning i upphandlingen, säger Thomas Forsberg, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT Nyheter Skåne på tisdagen.

”Vi har en annan uppfattning än åklagaren både i fråga om juridiken och i fråga om vad som har hänt. Vi har goda förhoppningar om en frikännande dom”, skriver advokat Conny Cedermark, i ett mejl till SVT.

SVT Nyheter Nyheter Skåne har även sökt Damon Tojjars försvarsadvokat för en kommentar.

Ljudfilen spelas upp i rätten

Före den senaste rättegångsdagen skickade Damon Tojjars advokat in ett stort antal dokument. Bland annat ett tidigare okänt styrelseprotokoll från 2019, där styrelsen avvisar förslaget från en av tjänstemännen om att få anställning och delägarskap i Vårdinnovation.

På tisdagen fortsatte Damon Tojjars försvarare sin sakframställning. Försvaret hann inte klart under den halvdag som beräknat men fortsätter igen den 20 januari. Då kommer även åklagarens nya bevismaterial att spelas upp i rätten.

Vårdinnovations tidigare vd och två tjänstemän från Region Skåne dömdes förra året av tingsrätten till mellan tre och fyra års fängelse för misstänkt mutbrott och trolöshet mot huvudman. Domarna överklagades.

De tre åtalade har hela tiden nekat till brott.

Här är en sammanfattning av härvan kring Vårdexpressen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du hela härvan kring Vårdexpressen – förklarad på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet