Smittspridningen är fortsatt hög i Skåne. Foto: Fredrik Sandberg TT bild

464 nya fall av coronasmitta i Skåne – rekordmånga på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen rapporterade Region Skåne in 464 nya fall av coronasmitta i länet. Det betyder att den totala siffran över smittade de senaste sju dagarna totalt är på 7 677 personer. Antalet personer som vårdas på sjukhus har ökat med 36 personer jämfört med lördagen och är nu uppe på de högsta siffrorna sedan pandemins utbrott.

– Från förra söndagen har vi haft en ökning av antalet patienter på sjukhusen med 20 procent. Enligt den senaste rapporten jag fick vid lunchtid idag från regiondirektören har man läget under kontroll, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Men med en ökning på 20 procent ytterligare under nästa vecka, då börjar det bli riktigt besvärligt, säger Tribo.

Coronavirus i Skåne

Sammanlagt vårdas 268 personer för covid-19 på länets sjukhus, varav 31 personer på intensivvårdavdelning. Både antalet inlagda på vårdavdelning och intensivvårdsavdelningar har ökat jämfört med lördagens siffror, och antalet patienter som får intensivvård är det högsta sedan pandemins utbrott.

Risk för fortsatt ökning

Både på fredagen och lördagen rapporterades rekordhöga antal smittade. Söndagens siffra är betydligt lägre, men det totala antalet smittade som rapporterats denna vecka är betydligt högre än förra veckan, vecka 48, då Skåne hade totalt 5 694 konstaterade fall.

Den stora ökningen av antalet smittade den senaste veckan riskerar också att leda till en fortsatt ökning av antalet inlagda för vård på sjukhus.

– Så är det. Den risken finns verkligen, säger Gilbert Tribo, som vädjar till alla skåningar att följa de beslutade restriktionerna, hålla avstånd och sköta sin personliga hygien.

Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: SVT/TT

Då har flest testat positivt för covid-19 i Skåne

5 december: 2 522 personer

4 december: 1 623 personer

27 november: 1 429 personer

9 november: 1 425 personer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet