Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter flera torra somrar beslöt lantbrukaren Gustaf Ramel att anlägga en egen damm på markerna i Gårdstånga. Hör honom berätta om fördelarna. Foto: Hans Larsson

Nya sjön i Gårdstånga ska rädda Gustaf Ramels skörd undan torkan

Uppdaterad
Publicerad

Nya tider kräver nya lösningar. Efter flera torra somrar beslöt lantbrukaren Gustaf Ramel i Gårdstånga utanför Lund att anlägga en egen sjö, eller bevattningsdamm som han själv kallar den nya vattenreserven på bortåt 100 miljoner liter.

Den 3,5 hektar stora dammen ska börja pumpas ur redan på fredag för att väcka nytt liv i de intilligande potatisfälten, som slokar betänkligt i hettan vid SVT:s besök.

– Vi kommer kanske inte att få full skörd, men tillräckligt mycket för att leverera lite mat till svenska folket och betala mina räkningar, summerar Gustaf Ramel.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Vårflod och höstregn

Bevattningsdammen stod klar i fjol och lär följas av fler liknande anläggningar, berättar han. Ungefär en fjärdedel av dess innehåll kommer från den lilla bäcken, Rönnebäck, vars överflöd om våren når dammen via dräneringsrör under marken. Resten är regnvatten, i huvudsak från de nederbördsrika höstarna.

– Det är självklart så att en del odlingsbar mark gått åt till dammen, å andra sidan är de återstående hektaren långt mer produktiva nu. Sammantaget är det väldigt bra markanvändning, säger Gustaf Ramel. 

Framtidssatsning

Bakom den nya dammen brer dessutom ett fält med allehanda provodlingar ut sig i ett intrikat rutnät. Det är forskare från Lund som tillsammans med kolleger från sju andra europeiska universitet studerar möjliga nya grödor och odlingsmetoder i ett allt varmare klimat.

– Även det en rejäl framtidssatsning, konstaterar Gustaf Ramel nöjt.

Följ med på tur till Gårdstångas nya vattenspegel i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet