Foto: TT

Upplopp efter koranbränning – se bilderna från fredagnattens upplopp i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer frihetsberövades i samband med ett våldsamt upplopp på Amiralsgatan och i Rosengård i Malmö. Oroligheterna bröt ut efter att en koran bränts i Rosengård och en tillståndslös manifestation på Stortorget där en koran sparkats omkring på marken.

Vid 19-tiden på fredagskvällen beräknades cirka 300 personer befinna sig ute på vägbanan på Amiralsgatan, enligt polisen. Fyrverkerier, smällare och bengaler användes.

Senare under kvällen kastades det gatstenar mot polisen och även räddningstjänsten ska ha blivit utsatta för angrepp. Flera polisfordon och minst ett räddningstjänstfordon har blivit skadade.

Vid 04.00 konstaterar polisen i Syd att kulmen på oroligheterna tycks ha nåtts innan midnatt och att situationen är lugnare sedan 03.00-tiden på lördagen.

Upprörd stämning

SVT:s reportrar på plats beskrev stämningen under kvällen som upprörd. Flera personer som SVT Nyheter pratat med är besvikna över kvällens händelser och hur det påverkar bilden av muslimer och Rosengård.

Under upploppet startade också en brand på Amiralsgatan.

– Händelsen har eskalerat. Man har anlagt en brand som man sedan fyllt på med bildäck och bråte. Vi såg oss tvungna till att släcka elden och skingra folkmassan, då möttes vi av motstånd, sa Rickard Lundqvist.

Polisen har i vissa stunder inte synts till och Rickard Lundqvist förklarar det så här:

– Vi är närvarande och vi gör taktiska avvägningar, bara för att vi inte syns är det inte samma som att vi inte är där.

Bilar i brand

Under kvällen har ett flertal bilar brunnit på olika adresser i området. Den senaste var i ett underjordiskt garage. Polisen vet i nuläget inte om bränderna har ett samband med det pågående upploppet.

Enligt SVT:s reporter kom även en imam till platsen under kvällen för att försöka lugna stämningen.

10-20 personer frihetsberövade

I samband med upploppet har polisen frihetsberövat ett antal personer.

– Någonstans 10-20 personer är frihetsberövade, det handlar både om omhändertagna personer eller att man är gripen misstänkt för brott, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen i Syd.

Polisen har inga uppgifter om skadade personer från allmänheten.

– Däremot har vi ett antal lindrigt skadade poliser, säger Thomas Söderberg.

Den danska högerextremisten Rasmus Paludan stoppades tidigare under dagen vid gränsen till Sverige och nekades inträde i landet. Han skulle ha deltagit i ett torgmöte som arrangerades av gatukonstnären och provokatören Dan Park, som tidigare dömts för hets mot folkgrupp.

Planen var att bland annat bränna upp en koran inlindad i bacon, något Paludan gjort tidigare flera gånger i Danmark. Rasmus Paludan fick också ett tvåårigt inreseförbud till Sverige under fredagen.

Efter beskedet skedde en icke tillståndsgiven manifestation vid Stortorget i Malmö där sex personer greps misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på koranen. För koranbränningen i utkanten av Rosengård har ingen ännu gripits. Enligt polisen är det den genomförda koranbränningen som lett till det våldsamma upploppet i stadsdelen.

Redan i onsdags beslutade polisen att stoppa den danske politikerns torgmöte. Förvaltningsrätten gick under fredagen på polisens linje, och nekade tillstånd för mötet — av säkerhetsskäl.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.