Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är främst bygg- och fastighetsbranschen som drabbats av många konkurser under 2023. I Skåne gick rekordmånga företag i konkurs. Foto: Jessica Gow/TT

Över tusen skånska företag i konkurs förra året

Uppdaterad
Publicerad

Räntehöjningar, lågkonjunktur och skatteskulder från coronaåren är några av anledningarna till att rekordmånga skånska företag fått ge upp under 2023. Men det finns skäl att vara optimistisk, enligt Johan Eklund, chefekonom på Sydsvenska handelskammaren.

Det var historiskt rekord i antalet konkurser förra året. Både UC och Syna, kreditupplysningsföretag som analyserat antalet konkurser i Sverige, har tagit fram siffror för antalet konkurser under 2023.

Siffrorna visar att 2023 var ett mörkt år gällande antalet företag som behövt kasta in handduken.

– Skåne avviker inte från rikssnittet, utan det är en allmän uppgång av konkurser, säger Johan Eklund, chefekonom på Sydsvenska handelskammaren.

Över tusen skånska företag i konkurs

Bygg- och fastighetsbranschen är värst drabbat, och även detaljhandeln.

I Skåne gick över tusen företag i konkurs förra året. Men det är inget som Johan Eklund menar är något som behöver vara enbart negativt.

– Det är aldrig kul med konkurser, men samtidigt är det en naturlig del av omställningen i ekonomin, säger Johan Eklund.

Ligger i linje med rikssnittet

Enligt en uträkning som UC har gjort ökade konkurserna i Skåne med 27 procent 2023 jämfört med året innan. På riksplanet var siffran 29 procent.

Det finns utmaningar särskilt vad gäller sysselsättningen det kommande året. Men det finns ljusglimtar.

– När man tittar på hushållens konsumtionsmöjligheter så hade jag förväntat mig en kraftigare konjunkturnedgång än vad vi sett såhär långt. Jag är förvånad över att nyanmälda uppsägningar och varsel inte har tagit större fart än det har.

Hör Johan Eklund förklara anledningarna till antalet konkurser och vad som väntar under 2024 i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.