Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anställda på Pågatågen vill hindra Skånetrafikens planer på att reducera trafiken. Foto: Linda Ekström

Pågatåganställda protesterar mot Skånetrafikens planer

Uppdaterad
Publicerad

Antalet resenärer som reser kollektivt har minskat kraftigt de senaste veckorna på grund av coronaviruset. Skånetrafiken avslöjade i förra veckan att det därför finns planer på att reducera antalet buss- och tågavgångar. I torsdags drog fackföreningen Seko igång ett upprop mot de eventuella neddragningarna.

Namninsamlingen har fått över 2 000 underskrifter och nu hoppas lokföraren Ola Brunnström att Skånetrafiken tänker om.

– Skånetrafiken har ett stort ansvar både för resenärerna och för oss som är anställda på tågen. Vi ska alla komma igenom den här pandemin utan att drabbas.

Det är Sekos Klubb Pågatågen som står bakom uppropet ”Låt Pågatågen rulla”, men Ola Brunnström poängterar att uppropet självklart gäller all kollektivtrafik i regionen. Han menar att det är kontraproduktivt att dra ner på antalet kollektivtrafikavgångar.

Fruktar trängsel

– Vi fruktar att det ska ske en liknande utveckling som i Stockholm om man drar ner på antalet turer. I dagsläget så finns det personal att köra turerna och det tycker vi att vi ska fortsätta att göra, säger Ola Brunnström.

Lokföraren Ola Brunnström tycker att det är viktigt att det får fortsätta att vara glest med resenärer på Pågatågen. Foto: Linda Ekström

Antalet passagerare på bussar och tåg i Skåne har minskat kraftigt de senaste veckorna och därmed biljettintäkterna. Därför har Skånetrafiken funderingar på att skära ner på antalet avgångar. Men Ola Brännström poängterar att glesheten i kollektivtrafiken är högst nödvändig i nuläget.

– På tågen idag är det ganska gott om plats men vår personal måste fortfarande röra sig i tåget och riskerar att bli smittade. För resenärer är situationen bättre, det blir mer och mer plats på tågen, eftersom fler stannar hemma. Vi ska fortsätta den utvecklingen och inte gå åt andra hållet.

Beslut fattas snart

Skånetrafiken kommer att ta beslut angående antalet avgångar inom kort. I fredags kommenterade Skånetrafiken planerna och namninsamlingen så här:

– Vi lyssnar såklart noga på vad de har att säga och vi kommer hela tiden att jobba på att det inte ska bli någon trängsel på varken bussar eller tåg, säger Mattias Hennius på Skånetrafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet