Mannen greps i en insats med koppling till Operation Rimfrost i slutet av januari. Foto: Johan Nilsson/TT

”Pastor” med tidigare kopplingar till mc-gäng misstänks för grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Han säger sig vara pastor i ett frikyrkoförbund och arbeta som filmskapare. Nästa vecka kan en skåning, som tidigare varit involverad i kriminella mc-gäng, åtalas för förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse och grovt narkotikabrott.

Skåningen, och ytterligare en man, greps i en insats med koppling till Operation Rimfrost i slutet av januari. Han hade då varit anhållen i sin frånvaro i tre dagar.

Sedan dess har mannen suttit häktad – åtal ska väckas senast den 30 april.

Uppger att han arbetat som frikyrkopastor

I den särskilda personutredning som Kriminalvården har gjort uppger mannen att han de senaste åren försörjt sig som egenföretagare och som legitimerad pastor i ett frikyrkligt samfund.

Enligt tidigare journalanteckningar som Kriminalvården hänvisar till var mannen involverad i kriminella mc-gäng mellan 2000 och 2009. Dessa ska han dock inte ha någon kontakt med i dag.

”2009 upplevde han en enorm stress i samband med brytningen från mc-gäng. NN drabbades av posttraumatisk stress (panikångest och depression) efter skottlossning, hot mot familjen och honom själv”.

Mannen, som har ett digert belastningsregister, misstänks nu för två brott: förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse i Skåne under 2019 fram till januari 2020 samt grovt narkotikabrott.

Förnekar brott: ”Handlar om effekter till filminspelningar”

Den häktade mannens advokat Sven-Eric Ohlsson har tidigare försvarat medlemmar i kriminella mc-gäng som Bandidos och Hells Angels.

– Mig veterligen är han inte med i något mc-gäng, som man så slarvigt kallar det. Och min klient förnekar bestämt brott vad gäller båda brottsrubriceringarna, säger Sven-Eric Ohlsson och fortsätter:

– Vad gäller misstanken om allmänfarlig ödeläggelse så handlar det om effekter till filminspelningar, och jag bedömer det som orimligt att min klient ska bli åtalad för detta.

Sven-Eric Ohlsson är även kritisk mot att hans klient suttit häktad så länge, och han är också skeptiskt till att det blir ett åtal nästa vecka.

– Vi har inte sett ett enda papper, säger han.

SVT Nyheter har sökt åklagare Ulla Karlbrink. Hon har tidigare inte velat uttala sig om ärendet.

Så här såg det ut vid tillslaget i januari:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.