Polisen i Malmö har fått in ett flertal larm från olika håll i staden om höga smällar under lördagskvällen. Foto: Johan Nilsson/TT

Tonåring sköts ihjäl på pizzeria i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Två tonårspojkar fördes till sjukhus med svåra skottskador efter en skottlossning vid Möllevångstorget i Malmö på lördagskvällen. En av pojkarna, som var i 15-årsåldern, avled senare av sina skador. Den andre har livshotande skador.

Skottlossningen ägde rum strax efter kl 21, bara sex minuter efter en kraftig explosion på Fågelbacken i Malmö.

När räddningstjänsten kom till platsen hittades en ung man skjuten inne på en pizzeria vid torget. Ambulanspersonalen gav honom livräddande insatser och körde honom sedan till sjukhus.

En annan skadad yngling sågs bäras ut från pizzerian och in i en bil som körde honom till akuten. Båda är 15-18 år gamla, enligt Region Skåne.

Besköts utifrån

SVT:s reporter befann sig precis i närheten och hörde skotten avlossas. Hon uppger att de kom tätt och snabbt och att andra vittnen tror att det rörde sig om minst 6-8 skott.

– Jag såg själv folk springa från platsen direkt efter skotten, men inga gärningsmän, det var nog folk som blev rädda, berättar hon.

Vittnen som hon talat med på platsen säger att pojkarna blev beskjutna från utsidan av pizzerian.

Efter midnatt fick SVT Nyheter besked om att en av pojkarna avlidit av sina skador. Uppgiften bekräftades av Region Skåne några timmar senare. På söndagsmorgonen gick även polisen ut med att en pojke i 15-års åldern är avliden och att anhöriga är underättade.

Ingen person ska ha gripits efter skjutningen, enligt Patric Fors som är presstalesperson hos polisen.

– Vi vill gärna att folk som kan ha vittnesuppgifter ringer in till oss på 114 14 eller pratar med poliser som finns på plats vid Möllevångstorget, säger han.

Polisavspärrning vid pizzeria vid Möllevångstorget i Malmö efter skottlossning under lördagskvällen. Foto: Johan Nilsson/TT

Efteråt skottlossningen samlades många människor vid avspärrningarna på Möllevångstorget. Många var ledsna och sade till SVT:s reporter på plats att de är trötta på våldet.

En person som vill vara anonym och bor innanför avspärrningarna, fick inte gå hem till barnen.

– Jag trivs jättebra här men senaste två åren har det blivit för mycket med drogförsäljning och bråk. Det här är första gången jag känner att jag vill flytta härifrån, för barnens skull, men samtidigt, då låter man de kriminella vinna. Polisen gör ju inget, de borde göra mycket mer här.

Polisen undersöker samband

Bara sex minuter före skottlossningen inträffade en kraftig explosion två kilometer från Möllevångstorget. En bil förstördes, men ingen människa skadades.

Finns det någon koppling mellan händelserna?

– Det är inget jag kan säga i nuläget, men vi tittar givetvis på om det finns något samband. Sedan får utredningen visa om händelserna hänger ihop, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin.

Flera skotthål i fasaden

Det finns många övervakningskameror runt Möllevångstorget. Polisen går under söndagen igenom om någon eller några av dem har fångat skottlossningen på bild. Det finns sex skotthål i fasaden där pizzerian ligger.

– Vi  knackar dörr och pratar med människor på platsen. Vi kommer att ha fler poliser på Malmös gator en tid framöver för att skapa trygghet, säger Patric Fors, polisens presstalesperson.

Poliser finns vid Möllevångstorget under söndagen för att prata med vittnen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.