Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– I denna brottslighet förekommer mycket våld, säger Petra Stenkula, utredningschef i polisregion Syd. Foto: TT/Johan Nilsson

Polisen: “Bedrägerier nära sammankopplat med skjutningar”

Publicerad

Polisen i Skåne sätter in 30 nya utredare i kampen mot bedrägerier. På så sätt hoppas de också på att komma åt annan grov och våldsam brottslighet.
– Bedrägerier är väldigt nära sammankopplat med skjutningar, säger Petra Stenkula, utredningschef i polisregion Syd.

Fem procent av befolkningen utsätts varje år för bedrägerier och antalet fall ökar kraftigt.

– Regionen och landet har stor respekt för att bedrägeri är det nya mängdbrottet och stöldbrotten går ner en aning, säger Petra Stenkula som är utredningschef i polisregion Syd.

Endast fem procent klaras upp 

Samtidigt har uppklarandet minskat och är nu nere i fem procent. Bredrägeri har blivit mycket lönsamt för de grova brottslingarna, enligt polisen.

– De använder det bland annat till narkotika och kan utveckla sin kriminalitet och i denna brottslighet förekommer mycket våld, säger Petra Stenkula.

Del i jakten på grovt kriminella

Just nu pågår en förstärkning av bedrägeriroteln med 30 utredare. Ett tillskott som alltså inte används för att utreda mord eller skjutningar, vilket polisen tycker är helt rätt.

– Ja, det är väldigt nära sammankopplat med våldet. Vi har haft flera fall där personer som sysslat med bedrägerier både blivit beskjutna och skjutit andra personer.

Det handlar om en grupp på 20 till 30 grovt kriminella som anses vara starkt våldsbenägna och som samtidigt ägnar sig åt bedrägerier.

– Vi får ta till alla metoder som är möjliga för att få dessa våldsbenägna i fängelse, säger Petra Stenkula.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer