Grillning är nu ett lagbrott i Skåne Foto: TT

Skåningar fortsätter grilla trots förbudet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen får in mängder av larm om personer som grillar trots det grill- och eldningsförbud som råder i Skåne. Att tända på grillen räknas nu som ett lagbrott och polisen åker ut på larmen i mån av resurser.

– Folk är oroliga och så. Det är otroligt lätt att det sätter igång en brand, jag tror inte alla förstår hur torrt det är i marken. Det räcker med en vindpust så kan en brand vara igång, säger Stephan Söderholm, pressinformatör på polisregion syd.

Länsstyrelsen Skånes grill- och eldningsförbud kom i måndags och skärptes under onsdagen till att även inkludera egen trädgård och alla typer av grill. Ett förbud inte alla verkar vilja rätta sig efter. 

– Det ringer hela tiden nästan, från hela regionen. Det är från stränder, innergårdar, parker och trädgårdar.

Grillning nu ett lagbrott

Polisen åker ut på larmen i mån av resurser och tid. Att grilla trots förbudet räknas som brott mot lagen om skydd mot olyckor och kan resultera i böter. Det finns även risk att göra sig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet. I den straffskalan finns även fängelse, om brottet är grovt.

– Sen är det ju så att inte alla känner till förbudet. Det kommer en del larm från campingar där det är utländska turister och då får man kanske informera först, säger Stephan Söderholm.

I Malmö gick polisen i helgen ut och meddelade att man kommer börja bötfälla folk som grillar. Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford sa då att det var på grund av att många inte respekterade förbudet. Något som polisen hoppas det blir ändring på efter Länsstyrelsens skärpta regler.

– Det viktigaste är ju att folk respekterar det beslutet som är taget och hjälps åt nu, säger Stephan Söderholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.