Köpenhamnspolisens vice polisinspektör Jens Möller har förtydligat sitt uttalande om vad Peter Madsen sa i förhöret. Foto: TT/TV2 DANMARK

Köpenhamnspolisen får kritik efter Madsen-uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Danska advokatsamfundet riktar skarp kritik mot hur Köpenhamnspolisen återgett Madsens uppgifter om hur Kim Wall dog. Enligt ordföranden kan informationen påverka allmänhetens bild av vad som hände på ubåten.

Det var på måndagen som Köpenhamnspolisen gick ut med att Peter Madsen förklarat att Kim Wall dog genom en koloxidförgiftning ombord på u-båten när han själv var uppe på däck.

Enligt Betina Hald Engmark, Madsens försvarsadvokat, har polisen feltolkat förhöret. Enligt henne har Madsen endast sagt att det var ett undertryck i båten och att det fanns avgaser i luften, men inte gått in på att detta skulle ha orsakat hennes död.

– Min klient vet inte hur hon dog. Det kan finnas många olika avgaser, sade Betina Hald Engmark till danska TV 2.

Efter advokatens kritik förtydligade Köpenhamnspolisens vice polisinspektör Jens Möller uppgifterna.

– Peter Madsen har förklarat att Kim Wall kan ha dött av koloxidförgiftning. Han har inte fastslagit att det är dödsorsaken.

Kritik från advokater

Nu riktar även Kristian Molgaard, ordförande för danska advokatsamfundet, stark kritik mot polisens agerande, enligt danska BT.

– Polisen har planterat ett intryck som inte bara försvinner igen, säger han till tidningen.

Han påpekar också att det är problematiskt att information från förundersökningen som inte stämmer når allmänheten, då detta kan komma att påverka allmänhetens bild av hur Kim Wall dog.

– Information som ges till pressen som har ett annat innehåll än vad det finns belägg för, kan leda till felaktiga uppfattningar. När man ger ut information till pressen är det av allra största vikt att informationen är korrekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet