Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Man ska definitivt kunna känna sig trygg under Eurovisonveckan, enligt Per Engström, nationell kommenderingschef för polisens insats kring Eurovision. Foto: SVT

Polisen om förberedelserna: ”Kan definitivt känna sig trygg”

Uppdaterad
Publicerad

Under Eurovisionveckan i Malmö planeras stora demonstrationer mot Israels deltagande. Polisens säkerhetsarbete är omfattande men trots det finns en rädsla för vad som kan hända.

– Självklart är jag orolig. Det är en oroväckande situation, säger Ziv Nevo Kulman, Israels ambassadör i Sverige.

Malmö väntas ta emot omkring 100 000 besökare från hela världen under Eurovisionveckan. Samtidigt planeras stora demonstrationer mot Israels deltagande och poliser från hela landet är på plats för se till så att arrangemanget kan genomföras säkert.

Palestinagruppen i Malmö har tidigare sagt till SVT att de räknar med tiotusentals deltagare i manifestationerna som kommer att hållas både inne i Malmös stadskärna och ute vid arenan.

Eurovision song contest 2024

– Vi planerar två stora, fredliga manifestationer. Vi hoppas på att många ska komma, sa Per-Olof Karlsson som är aktiv i protesterna till SVT.

– Jag hoppas inte att det som händer utanför arenan kommer att ta världens fokus, säger Ziv Nevo Kulman.

Har resevarning för Sverige

Israeliska myndigheter har sedan en tid tillbaka utfärdat en resevarning för Sverige. De israeliska medborgare som åker hit ombeds vidta försiktighetsåtgärder och vara extra vaksamma.

– Jag har fullt förtroende för svenska myndigheter som tar situationen på allvar, det gör även våra myndigheter, säger Ziv Nevo Kulman.

Stort polispådrag

Polisen i region syd har kallat in förstärkning från stora delar av landet och kommer även att få stöd av poliser från Norge och Danmark. Insatsen väntas bli en av de största någonsin i Sverige.

– Det är tänkt att det ska bli en folkfest och det är det vi jobbar för. Med den polistätheten som vi kommer att ha i polisregion syd kommer man definitivt att kunna känna sig trygg, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för polisens insats kring Eurovision.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet