Polisen i Malmö har slagit till mot åldringsbedragare. Foto: TT

Falska poliser gripna – razzia mot åldringsbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under måndagsmorgonen slagit till mot misstänkta åldringsbedragare i Malmötrakten. Det handlar om telefonbedrägerier och polisen tror att det finns drabbade målsägare i hela landet. Fem män har anhållits.

Den senaste tiden har det kommit många larm om gamla människor som råkat ut för bedrägerier och rån av olika slag. Det har till exempel handlat om personer som ringt och uppgett sig vara poliser och som fått sina offer att logga in med bank-ID och bankdosor eller lämna ifrån sig sina koder. En del gamla har också blivit uppsökta i sina hem av falska poliser som stulit värdesaker.

Fem män anhållna

Nu har alltså polisen slagit till mot en rad misstänkta bedragare. Under måndagsmorgonen och förmiddagen arbetade en lång rad poliser och det resulterade i gripanden.

Enligt polisen har fem män anhållits misstänkta för grova bedrägerier eller försök till grova bedrägerier, så kallad vishing.

Bedragarna som gripits på måndagen är misstänkta för telefonbedrägerier och inte för de uppmärksammade rånen. 

Drabbade i hela landet

– Däremot tror vi att de har opererat i hela landet och att det därmed finns drabbade målsägare från Norrland till Skåne, säger Nils Norling.

De drabbade är från Umeå, Södertälje, Helsingborg, Trosa, Ronneby, Uppsala, Borås, Uddevalla, Lidköping, Vaxholm, Hudiksvall, Örebro, Hagfors, Katrineholm, Falsterbo, Kalmar, Hästveda, Jukkasjärvi och Nyköping, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen ska nu utreda vart pengarna från bedrägeribrotten hamnar, säger Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd. Foto: Nellie Erberth

– Det är ett stort jobb och samarbete bakom måndagens tillslag. Det är viktigt att vi kan slå ut de här kriminella nätverken som genomför grova bedrägerier mot åldringar runt om i landet förklarar Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd.

Var pengarna hamnar

Polisen ska nu utreda var pengarna från de bedrägeribrotten hamnar. Många ungdomar kommer att bli misstänkta för penningtvättbrott genom att ta emot pengar från de kriminella som man sedan överlämnar till dem.

– Vi följer pengaflödet i efterhand och upprättar många anmälningar mot ungdomar misstänkta för penningtvättbrott, säger Petra Stenkula.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.