Hörups kyrkogård är en i mängden av de kyrkogårdar som drabbats av stölderna. Foto: Fredrik Svenningsson

Polisen: Ta bilder på gravarna

Uppdaterad
Publicerad

Fotografera värdefulla föremål på din anhöriges grav. Det uppmanar polisen på Österlen gravrättsinnehavare efter de stölder som drabbat kyrkogårdar på den skånska landsbygden.

– Tjuven tillgriper allt från kranar, dörrhandtag, urnor, gravstensprydnader i brons, koppar och mässing, skriver polisen på Österlen på sin facebooksida.

Eftersom polisen misstänker att stöldgodset försvinner utomlands, på grund av sitt relativt låga skrotvärde, tänker sig polisen att de kan stöta på något stulet föremål vid olika kontroller.

”Någon dag blir en bil stoppad”

– Någon dag blir en bil stoppad och kontrollerad och om man kan koppla ett stulet föremål till en anmälan, så ökar chanserna att tjuven blir föremål för lagföring och straff, skriver polisen.

Som SVT Nyheter Skåne tidigare berättat har det under den senaste tiden skett flera stölder på kyrkogårdar i Skåne. Polisen misstänker att det är en stöldliga i farten som säljer stöldgodset utomlands. Men eftersom det inte finns några spår finns inte heller en polisutredning i dagsläget. Därför uppmanas även allmänheten att vara vaksam och tipsa polisen på 114 14.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer