Polisen varnar för ”Stålmannen-drogen” som orsakat flera döds- och förgiftningsfall. Foto: Peter Varkevisser/TT

Polisen varnar för livsfarlig drog i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Nordvästra Skåne varnar nu för den så kallade ”Stålmannen-drogen”. Samtidigt har ett nytt fall av förgiftning upptäckts i Malmö.

Drogen har orsakat dödsfall i Stockholm, och både polismyndigheterna i landet och Giftinformationscentralen har gått ut och varnat för drogen.

Det handlar om ecstasytabletter som innehåller ämnet PMMA – ett kemiskt ämne som liknar det aktiva ämnet i ecstasy men är betydligt farligare eftersom kroppen överhettas så att personen blir medvetslös och krampar.

Nu går polisen i Helsingborg ut och varnar för drogen på sin Facebook-hemsida.

”VARNING FÖR MYCKET FARLIG DROG!

Vi vill varna för en ny form av ecstasytablett som är i omlopp. Fyra personer har redan mist livet och tre drabbats av överdoser när de tagit den så kallade Supermandrogen som är stansad med supermanlogga.

Personerna hade extrema kramper, mycket hög feber och ohämmade blödningar ur näsan och munnen. De som klarade sig hade änglavakt och kunde räddas av sjukvården.

Vi jobbar aktivt med inre och yttre spaning och vill ha in tips från allmänheten” skriver polisen.

Nytt fall i Malmö

Även en person i Malmö uppges ha förgiftats av drogen, skriver Läkemedelsverket på sin hemsida.

Så sent som i söndags rapporterade Blekingpolisen att drogen hade beslagtagits hos 15-åringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.