I ingen av de tre överfallsvåldtäkter som nu utreds i Malmö har gärningsmannen legat i bakhåll Foto: Mikael Nilsson

Polisens nya uppgifter om de tre misstänkta våldtäkterna

Uppdaterad
Publicerad

I alla tre utredningar finns omständigheter som talar för att det innan brottet skedde har förelegat någon form av kontakt mellan brottsoffren och gärningsmännen.

– Kontakten har förvisso varit vag men vi kan konstatera att de anmälda brotten inte avser fall där gärningsman legat i bakhåll och överrumplat offret. En viktig uppgift i utredningsarbetet när det gäller att ringa in någon misstänkt är att klarlägga hur dessa kontakter skett, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Lämnar inga signalement

I utredningen av den grova våldtäkten på en lekplats på Hasselgatan i Malmö i helgen är händelseförloppet ännu inte klarlagt, och det är fortfarande oklart hur många gärningsmän som ska ha befunnit sig på platsen.

Eventuella uppgifter om signalement i de tre pågående brottsutredningarna kommer polisen inte att lämna ut i nuläget. Anledningen är att förundersökningsledaren bedömer att det skulle kunna påverka brottsutredningarna negativt.

I den anmälan som gäller helgens grova våldtäkt finns det rykten om att målsäganden utsatts för kraftig fysisk skada, något som rättsläkaren tillbakavisar på onsdagen. Däremot bekräftar rättsläkaren att flickan fått andra lindriga fysiska skador.

Inget samband mellan våldtäkterna

Brottsutredarna kan fortfarande inte se något samband mellan de tre våldtäkterna.

– Men utredningarna är komplexa då vi i nuläget i två av de tre fallen endast har målsägandens berättelser att utgå ifrån. Dessa utsagor är inte kompletta och kan i den här typen av fall exempelvis bero på minnesluckor och problem med att återge vad som hänt efter en traumatiserande händelse. Minnesbilder kan klarna över tid och efter det att målsäganden fått experthjälp, säger Mats Karlsson.

Utredningar som tar tid

Åklagaren som leder förundersökningarna uppger att polisen i samtliga tre ärenden vidtagit alla de åtgärder som krävs initialt, såsom teknisk undersökning, användande av så kallad spermahund, säkrande av eventuella elektroniska spår som kameraövervakning och telefoner samt dörrknackning.

– Åklagaren betonar att denna typ av brottsutredningar tar tid bland annat eftersom vi har att göra med utsatta målsäganden som vi måste gå varsamt fram med. Exempelvis kan målsägandeförhör ibland behöva skjutas upp till dess att målsäganden orkar medverka och återge vad som hänt, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta gruppvåldtäkterna i Malmö

Mer i ämnet